Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss

Ny spårmaskin och ännu bättre skidspår i Boda

Redan nu är det många skidsugna som kommer i jakt på de vackra och lättåkta spåren som utgår från gammelgården i Silverberg/Boda. En ny spårmaskin ger dessutom Boda-Ore SK ännu bättre möjligheter till riktigt bra skidåkning, tillsammans med spårgeneralens ständiga strävan efter perfektion. 

Spårmaskinen brummar till och börjar röra på sig. Robert Clason rattar vant ut ekipaget från gården i Silverberg i Boda och vidare mot skidspåren på andra sidan vägen. Väl där fäller han ner spårsläden och låter den göra sitt jobb. Framför oss är de gamla spåren knappt synliga efter de senaste dagarnas varmväder. Bakom oss syns istället finfina skidspår, skapade av Boda-Ore SK:s spårmaskin, som de nyligen kunnat köpa in efter bidrag från sparbankens Insatser för bygden.

”Det är en bra säsong i år, vi kom igång med spåren redan innan jul. Maskinen sparar mig enormt mycket tid och gör att vi får ännu bättre spår. Plus att jag slipper frysa. Tidigare körde jag alla spår med skoter”, berättar Robert, som både är ordförande i klubben och ”spårgeneral”.

Det är han som ser till att spåren är i toppskick hela säsongen – helt ideellt. Och att spåren här håller hög kvalitet är något som allt fler upptäcker.

”Det är väldigt vackert att åka skidor här. Det är öppet och fint i omgivningarna och man skidar över åkrar, genom skogspartier, förbi stugor och bebyggelse, skymtar kyrkan. De vinterdagar när det är frost i träden och snön ligger på grenarna är Skogsslingan helt magisk, där man åker fram med träden nära inpå. Sen är det inte så många backar och de som finns är överkomliga även för mindre vana åkare.”

Elljusspår, skogsslinga och skidåkning på sjön

Spåren utgår från Gammelgården. Det går att välja mellan det 6 km långa elljusspåret och Skogsslingan på ungefär 7,5 km. När isen tillåter drar Robert även upp en slinga på Sinksjön och de allra minsta kan köra runt i spåren på fotbollsplanen. Där finns även utrymme för föräldrar att gå bredvid. Under helger och lov, när vädret levererar, brukar parkeringen vara full och det är ett ständigt flöde av skidsugna besökare i byn. Det är gratis att åka, men det finns Swish-skyltar för den som vill lämna ett frivilligt bidrag.

”Jag träffar på nya åkare i spåret hela tiden. Folk kommer från Rättvik, Bjursås, Leksand och Falun för att åka, de tycker vi har finaste spåren här och att de håller hög standard.”

Även om det är Robert som kör själva spårmaskinen är noga med att lyfta övriga klubbmedlemmars ideella insatser. De som alltid ställer upp med vad som än kan behövas – alltifrån att röja, bygga eller gräva till att serva med kaffe och bullar.  

”Vi har lagt ner otroligt mycket jobb, men det är kul att sätta Boda på kartan. Och resten av byn tycker det är roligt att det lever upp när det kommer skidåkare. Vi får många glada hejarop och klappar på axeln.”

Morgonpigg spårmaskinsförare

Spårmaskinen gör att de förhoppningsvis kan höja kvaliteten på skidåkningen ännu mer. Inte minst blir det som sagt en lättare och mer behaglig arbetsinsats för Robert. För han drar nya spår varje gång det snöat och att köra runt alla slingor tar många timmar.

”Jag är av pedantisk natur, så gör jag något ska det vara på riktigt och att allt ska vara perfekt. Sen är jag morgonpigg. Så går jag upp på natten och ser att det snöat kan jag sätta mig i maskinen och börja köra, även om klockan är två-tre.”

Nu planerar de hur de ytterligare kan utveckla skidåkningen i Boda och höja statusen på spåren ytterligare.

”Fina spår gör att folk vill komma hit och åka. Kanske kan vi göra skatespår på fler ställen och elljus på fler håll. Plus att vi ska få upp bättre skyltar, så att det blir lättare att hitta. Allt ska bara hinnas med också”, avslutar Robert.

Leksands Sparbank har bidragit med 150 000 kronor till Boda-Ore SK för inköpet av spårmaskinen, via Insatser för bygden.

Ansök om Insatser för bygden

Kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar och privatpersoner kan ansöka om ekonomiskt stöd via "Insatser för bygden". Det är vårt sätt att återivestera sparbankens överskott i bygden, så att pengarna stannar här och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang i vårt närområde.