Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Marab: ”Vi vet att vi vill växa och bli fler”

Systrarna Matilda och Johanna Bastman har höga ambitioner för familjeföretaget. De vill växa, öka omsättningen och bli fler. För det krävs en plan – och det är just vad de hoppas få ut av att vara med i Navigator.

Marab (Mora Automation & Robotteknik) bygger automationslösningar för tillverkningsindustrin, i form av robotar som förser maskiner med material. Basen finns i Orsa och därifrån levererar de till hela Sverige.

"Vi skapar speciallösningar för våra kunder som vi bygger upp och testkör i Orsa innan vi levererar ut till kund. Det funkar väldigt bra att ha basen i Orsa och här har vi renoverat upp den gamla kättingfabriken och anpassat lokalerna helt efter vår verksamhet", säger vd Matilda Bastman.

Plan för att utveckla företaget

Hon har varit vd sedan 2016, men nu har hon och systern Johanna tagit över familjeföretaget från pappa Sten fullt ut. Det innebär också att nästa steg blir att systrarna tillsammans behöver hitta en gemensam plan för hur de ser på företagets resa framåt. Så när möjligheten att hoppa på Navigator var tajmingen perfekt.

"Det känns som ett väldigt genomtänkt program. Vi vill utvecklas och då är det skönt att få någon annans ögon på vad man gör. Inte minst kommer programmet göra att vi tar oss tiden att ta tag i de här frågorna. Många gånger är jag så fokuserad på det jag gör till vardags att jag inte sätter mig med strategi och utveckling, som just faktiskt också behöver göras."

Framför allt ser Matilda och Johanna fram emot att få ett utifrånperspektiv på vad de gör och hur de jobbar.

"Vi tänker att vi ska få en genomlysning och en plan framåt. Att vi tillsammans med våra fyra coacher kan jobba fram hur vi ska utveckla företaget. Vi vet att vi vill växa och bli fler, öka omsättningen ytterligare", säger Matilda.

Vill anställda fler

Det märks att Matilda brinner för både företaget och företagandet.

"Visst är det lite speciellt att driva företag. Man kan ju inte riktigt stänga av telefonen vid klockan 16 när man går hem. Samtidigt är det väldigt flexibelt, man får se och göra mycket, vara inblandad i allting och forma allt själv."

De försöker även bidra till bygden och lokalsamhället.

"Vi vill att Orsa ska vara en levande bygd och bidra till det i den mån vi kan och vill. Framför allt mot skolorna, vi erbjuder studiebesök och praktikplatser till yrkesgymnasium. För vårt företag är frågan om personal och medarbetarförsörjning till industri och teknik extra viktig. Vi försöker alltid visa att vi finns, så att unga ska våga välja teknik. Om vi vill växa behöver vi anställa och då behöver vi hitta folk."

Nu ser hon fram emot att starta upp Navigator och få omsätta insikterna i praktiken.

"Jag tycker det är viktigt att vi har en rolig arbetsplats, glada medarbetare, att alla ska trivas på jobbet och växa med företaget. Jag tycker det är en rolig utmaning att få både företaget och medarbetarna att växa. Så där hoppas jag också att vi får inspel via Navigator."

Matilda Bastman är vd på Marab.
Matilda Bastman, vd på Marab.

Är du intresserad av att vara med?

Om du är företagare och vill veta mer om Navigator och vad det innebär, prata med din företagsrådgivare på Leksands Sparbank.

Är du företagare?

Vi finns här för att hjälpa dig som företagare och som din företagsbank tar vi fram lösningar som passar just dig och din verksamhet. Vi har produkter, tjänster och rådgivning som underlättar arbetet och vardagen – om det så handlar om sparande, finansiering, lån eller pension.