Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

Alltid ekologiskt på Wålstedts Gård i Dala-Floda

Ekologiska grönsaker skördade samma dag, nybakat bröd och en bondfrukost som heter duga. Det är mycket som lockar på Wålstedts Gård i Dala-Floda. Inte minst ligger filosofin om lokalt, närodlat och ekologiskt helt rätt i tiden. Fast för Meta Wålstedt och familjen som driver gården är det inte tal om någon tillfällig fluga. Den ekologiska vägen har alltid varit självklar – även när andra dömde ut den.

Det är tidig maj och solen har precis börjat värma. En doft av nybakat bröd slår emot oss när vi kliver in i gårdsbutiken på Wålstedts Gård i Dala-Floda. Nygräddade surdegsbröd ligger uppradade på hyllorna bakom kassadisken tillsammans med om möjligt ännu färskare kanelbullar. Kunder droppar in, säger hej och börjar fylla korgar och kassar med morötter, rödbetor, vitkål och ägg.

– Här går det att hitta det mesta som går att odla, beroende på tid på året förstås. Potatis, morot, väldigt många kålsorter och riktigt färska grönsaker, skördade samma dag. Vi brukar vara tidiga med färskpotatis, så till midsommar kan man komma med hela familjen på självplock, berättar Meta Wålstedt.

Tillsammans med dottern Linnéa driver hos serveringen och gårdsbutiken, medan sonen driver gårdens jordbruk. Maken Trygve har egentligen har gått i pension, men det verkar gå lite si och så med den saken. Meta konstaterar att de där 4000 dahliaknölarna han skaffat sig kräver en hel del omvårdnad.

Helt rätt i tiden

Just nu är det full fart och planering inför sommaren, när säsongen både jordbruk och besökstryck går på högvarv. Då fylls gårdsbutiken av extra mycket nyskördat från de egna odlingarna. Allt är alltid 100 procent ekologiskt och det är en fana de håller högt. Gården var först in i KRAV när det begav sig på 80-talet. Då stack de ut, idag ligger deras arbetssätt och filosofi helt rätt i tiden.

– Det har alltid varit helt självklart för oss och vi har aldrig gjort något annat, konstaterar Meta.

Sommartid går det också att besöka gården för de mycket populära bondfrukostarna.

– Det brukar komma i snitt 60 personer varje dag och förra sommaren var vi uppe i totalt 1700 frukostgäster. Vi bakar eget bröd i olika sorter, det brukar vara uppskattat, liksom gårdens egna ägg. Och gröten, den gör vi på rågflingor. Det blir mycket godare än med havregryn.

Kör sitt eget race

Det dröjer inte lång tid innan både bröden och bullarna på hyllan i butiken är slut. Meta väger morötter och kål, öser pumpakärnor ur burken, slår in kilopriserna i kassan. Även om det är en jämns ström kunder går det inte att blunda för att många konsumenter har en alltmer pressad ekonomi. Meta märker en viss förändring.

– Sorgligt nog har efterfrågan gått ner och många väljer bort ekologiskt för billigare alternativ. Visst har vi fått höja priserna, men vi gör bra resultat och jag tror att folk till slut kommer förstå att ekologiskt är det bästa alternativet framåt.

Hon ser med andra ord ljust på framtiden.

– Det hörs i butiken och på kunderna som kommer hit, vi gör något rätt. Visst är det mycket jobb, men vi gör något av det vi har och idéer är det ingen brist på.

Det verkar dessutom som att hela byn är på gång. Lokala företag och föreningar samarbetar. Den ekonomiska föreningen ”Besök Dala-Floda” träffas regelbundet för att planera aktiviteter som kan locka besökare.

– Det är ovanligt mycket samarbete mellan oss som är verksamma här. Vi kör vårt eget race och vill att man ska uppleva hela Dala-Floda när man är här.

Meta Wålstedts i gårdsbutiken i Dala-Floda.
Meta Wålstedts i gårdsbutiken i Dala-Floda.

Se filmklippet från Wålstedts Gård