Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss
Samhällsengagemang

Bortom Ekorrhjulet: Ett annat sätt att driva företag

En plattform för de som vill prata om alternativa sätt att leva och hitta andra som vill lämna vardagen såsom normen säger att den bör vara. Det är grunden i Lotta Nordin och Katta Janssons företag Bortom Ekorrhjulet. Där finns en podcast med samma namn och ett community i form av en stor Facebookgrupp, men planerna för framtiden är många, stora och ambitiösa – trots att de som egenföretagare vill ha mer tid för annat än jobb. 

Det är en fokuserad duo som sitter vid sina datorer på Korsnäsgården i Mora. Lotta Nordin och Katta Jansson gör research, skriver intervjufrågor och introduktion till eftermiddagens podcastinspelningar. De ska beta av två gästavsnitt och först prata polyamorösa relationer för att därefter gå vidare till hur det är att leva som ekonomiskt fri. Visst kan ämnena verka ligga ljusår från varandra, men de har en tydlig koppling till Bortom Ekorrhjulets grundläggande syfte: att skapa en plats och en plattform som lyfter frågor om alternativa sätt att leva.

Katta och Lotta tar upp teman som downshifting, eget företagande, hållbarhet, friluftsliv, ekonomi, självreflektion, självinsikter och olika sätt att jorda sig och hitta mening i tillvaron. Ofta handlar det om att våga se bortom normen och det som i dagens samhälle är ”den förväntade vägen”.

”Att ändra riktning i livet är inte nödvändigtvis att säga upp sig och flytta till en stuga i skogen. Alla har vi våra egna mål och idéer om vad vi vill få ut av livet. Vi vill framför allt få folk att reflektera över sina livsval, vad ett bra liv innebär för en själv och ifrågasätta normerna”, säger Lotta.

De vet själva hur det känns att dras med av karriärshets, jakt på höga löner, stora bostäder, resor och fritidsaktiviteter.

”Vi vill vara en motkraft. Därför är det så kul att få respons från lyssnare som berättar att de blivit peppade att starta eget, gjort någon förändring eller bara att vi har fyllt dem med energi och inspiration. Det är rätt otroligt att podden och det vi gör får andra att se på sina liv på ett annorlunda sätt”, fortsätter Lotta och får medhåll från Katta:

”Ja, det gör verkligen att man känner att man gör något vettigt med sin tid.”

Vill sätta sina egna regler

Deras gemensamma AB registrerades i slutet av 2023. Dessförinnan har de varit – och är fortfarande – egenföretagare på varsina håll. Fast de lärde känna varandra på en mer ”traditionell” arbetsplats, där de under ett år var kollegor på Idre Fjälls marknadsavdelning. Förutom jobbet blev det även någon vandring eller skidtur och de hade helt enkelt kul ihop. När Katta slutade för att satsa på andra projekt och Lotta strax efter gjorde samma sak blev de ännu tightare. Som kollegor i företagarvärlden möttes de på gemensamma workations och blev varandras viktiga bollplank.

”Jag vill utvecklas och ha omväxling. Som egen kan jag få just det, utan att behöva byta jobb hela tiden. Med det sagt kan jag sakna kollegor och sammanhang. Så nu har jag fått skaffa mig egna företagarkollegor, som Lotta. Det är det en lyx att få välja själv vilka man vill jobba med”, säger Katta.

Ingen av dem kommer från företagarfamiljer eller har haft några företagare runt sig tidigare i livet. Att de nu valt vägen som egenföretagare har snarare kommit ur längtan att lämna ekorrhjulet.

”För mig är det balansen som är viktigast. Jag vill ha flexibilitet och frihet. Att kunna tjäna så mycket att jag klarar mig, men jobba så lite som möjligt. Där är det en fördel att bo här, där levnadskostnaderna är lägre. För mig är det egna företagandet också ett sätt att jobba med sådant som linjerar med mina värderingar och som ger mig mer tid med min familj. Jag kan styra min tid, sätta mina egna regler och välja mina uppdrag”, konstaterar Lotta.

Går utanför comfortzonen

Det var också ur den tanken på andra sätt att leva som Bortom Ekorrhjulet först föddes. Podden, som är grunden i duons gemensamma projekt och nystartade företag, har Katta drivit i flera år. Från början tillsammans med sin syster och här senast med en annan företagarvän som ”ständig vikarie”.

”Även om det har varit otroligt kul har det varit ett hobbyprojekt. I och med att jag dragit hela lasset själv med att bjuda in gäster, klippa och marknadsföra så har det också varit tungt och jag har flera gånger tänkt att jag ska lägga ner. Samtidigt har det byggts upp ett så fint community, med nästan 10 000 personer i en Facebook-grupp. Så jag behövde hitta en partner som ville lika mycket som jag”, säger Katta.

Det var alltså här Lotta dök upp på radarn. Fast hennes första instinkt var att vända och springa.

”Jag tänkte bara nej! Jag är duktig på att kommunicera i skrift, men inte lika bra på att prata offentligt. Jag fick börja i liten skala, som gäst i ett avsnitt, och det var jättekul. Så när frågan om att bli ny co-host sen kom igen, så var tröskeln lite lägre. Dessutom bestämde jag mig bara för att jag skulle testa och våga gå utanför min comfortzone. Och jag upptäckte att det faktiskt gick ganska bra.”

Mer än podcasten

Sen dess har det gått fort. De blev alltså med gemensamt AB och har börjat jobba mer aktivt med podden, framför allt med att utveckla den till en lönsam business. Det innebär bland annat att hitta sponsorer men också skapa fler ben som kan generera intäkter. I vår ska de till exempel anordna sitt första event, ”Skapa din bästa vardag”, på Myrängsgården utanför Mora.

”Det blir isbad, bastu, yoga, god mat, mys vid brasan och reflektionsövningar. Man ska åka därifrån med ny energi och nya vänner, känna att det finns andra likasinnade där ute som också vill leva på ett annat sätt än i ekorrhjulet.”

Att det finns ett intresse är det ingen tvekan om. Platserna gick åt direkt och eventet är fullbokat. Det ger förstås mersmak och blir en bekräftelse på att vad de gör både ligger i tiden och att det finns ett sug efter just den plattform Bortom Ekorrhjulet vill vara, där Katta och Lotta kan förmedla andra sätt att leva. Det gäller även bilden av egenföretagaren.

”Visst är det en livsstil att driva sitt eget företag, men det är en livsstil du själv kan forma utifrån hur du vill ha det. Det finns en bild idag av egenföretagaren som någon som jobbar dygnet runt, som ständigt vill växa, anställa, bygga sitt bolag. Det vill inte jag. Det är friheten och flexibiliteten jag vill åt”, avslutar Katta. 

Är du företagare?

Vi finns här för att hjälpa dig som företagare och som din företagsbank tar vi fram lösningar som passar just dig och din verksamhet. Vi har produkter, tjänster och rådgivning som underlättar arbetet och vardagen – om det så handlar om sparande, finansiering, lån eller pension.