Hoppa till textinnehållet

Om betaltjänstlagen

Business woman in office.

Den 1 maj 2018 uppdaterades betaltjänstlagen i enlighet med EU:s andra direktiv om betaltjänster (PSD2).

Syftet med ändringarna i betaltjänstlagen är att skapa säkra och effektiva elektroniska betalningar och att öka valmöjligheterna av betaltjänster.

Den största förändringen mot tidigare är möjligheter att skapa nya typer av tjänster för att betala och få kontoinformation. Företag som erbjuder dessa tjänster kallas för tredjepartsaktörer och står under Finansinspektionens tillsyn.

Nya tjänster för att göra betalningar

Du kan låta en tredjepartsaktör lägga upp betalningar med ditt godkännande. Vi är då skyldiga att ge tillgång till ditt konto och möjligheten att lägga upp samt genomföra den godkända betalningen.

 

 

Nya tjänster för kontoinformation

Det finns också tredjepartsaktörer som samlar in och sammanställer kontoinformation med ditt godkännande. Det innebär att du kan få både kontoinformation och kontohistorik från dina betalkonton i olika banker samlade på ett och samma ställe.

 

Du måste alltid ge ditt medgivande för att använda tredjepartsaktörernas tjänster. Om du inte vill använda tjänster från tredjepartsaktörer kan du fortsätta att betala och se din kontoöversikt i banken som vanligt.

Leksands Sparbank är en ansvarsfull aktör

Hos oss är din kontoinformation alltid skyddad. Vi har säkra lösningar för alla tjänster. Tänk därför på att använda våra tjänster på ett säkert sätt och att följa våra rekommendationer.

 

Open Banking och API

Är du programmerare och har idéer för framtiden? Vill du, tillsammans med oss, bygga innovativa tjänster och hitta nya vägar? Välkommen till Open Banking och ta del av våra APIs!

Nya regler vid betalningar