Fina dagar är det en vidunderlig utsikt över Siljansbygden från Åsledsbergets topp, faktiskt ända upp till Sälen. Just den här dagen när Leksands Sparbank hälsar på Britten Calles och Karin Östman från bystugeföreningen ligger dock dimman tät uppe på toppen.

– Det är verkligen synd att du inte får se hur vackert det kan vara här, säger Karin som har stuga nere i byn Åjer, men under pandemiåret har hon spenderat mer tid här uppe.

Engagemanget i byarna

Åsledens Toppstuga är byarna Krökbackens, Vargnäs, Åjers och Åsledens bystuga och ägs av medlemmarna i bystugeföreningen. Bystugeföreningen köpte toppstugan efter att slalombacken lades ner 1987 och då var engagemanget stort. För några år sedan började engagemanget dala, ekonomin var tuff och röster lyftes om att avyttra bystugan.

Många saker behövdes göras, takomläggning hade varit uppe på årsmötena under flera år utan att verkställas och utemiljön var sliten och otillgänglig för många.

– Om vi säljer toppstugan och området blir privatägt får varken vi eller någon annan tillträde till platsen och får ta del av utsikten. Är det ett alternativ? frågar sig Karin.

Nej, det verkade inte vara ett alternativ för medlemmarna. Det var heller inget alternativ att låta toppstugan och området runtomkring förfalla.

– Intresset och känslan av delaktighet började öka igen, liksom medlemsantalet i byföreningen, säger Britten som tillträdde som ordförande förra året.

Hon konstaterar att de behöver anpassa verksamheten efter nutiden.

– Vi får lägga ambitionsnivån så att det fungerar i vardagen. Jag och Karin har försökt förenkla, genomföra det vi sagt, informera och dela upp arbetet och börjat umgås igen. Det är ju jättekul när vi träffas och har våra “jobbkvällar”.

Insatser för bygden möjliggjorde ny utemiljö

Föreningen bestämde sig för att söka pengar från Insatser för bygden och när de fick ett positivt besked kunde området utanför bystugan fixas till. En helt ny grusplan med packat grus möjliggör tillgängligheten av toppstugan. Samtidigt har nya picknickbord ställts upp och de befintliga har rustats upp.

– Jag tror vi hade fem stora lass grus som kom upp hit. Sen har vi hjälpts åt att kratta ut och platta till med maskin. Det har varit ett fantastiskt engagemang från byborna, så för att fira takomläggning och alla insatser med utemiljön hade vi en grillfest här uppe i somras, berättar Britten.

Toppstugan går att hyra för bröllop, dop eller andra festligheter. När den är uthyrd får man inte vistas på området utanför, en ny regel som tillkommit i och med den nya grusplanen.

En annan nyhet är även den parkeringsyta som gjorts i ordning utanför området, eftersom det numera är förbjudet att parkera uppe på grusplanen.

– Vi vill att man ska känna att om man hyr toppstugan så har man tillgång till hela området. Tänk själv att ha bröllopsfest och några kommer upp med bilen och sätter sig och har picknick bredvid. Alla är såklart välkomna upp hit, men är det bokat får man välja en annan dag, förtydligar Britten.

Leksands Sparbank återinvesterar varje år sin vinst i olika utvecklingsprojekt i bygden. Området utanför toppstugan är ett sådant och Åjers-Vargnäs bystugeförening tilldelas 50 000 kronor.