Björn Tilander (bilden), sparaspecialist på Leksands Sparbank, tipsar:

- Vi vet att många har både ökat sparande och ett hållbarare liv som nyårslöfte. Idag finns det flera hållbara alternativ på marknaden och det går ganska enkelt att söka efter fonder med en sådan profil.

Vad innebär det att fonden är hållbar? 

- Dels kan det vara att fonden väljer bort bolag som till exempel har koppling till vapen, alkohol, tobak, spel, pornografi eller fossila bränslen. Men det kan också vara så att fonden aktivt placerar i bolag som är i framkant när det gäller hållbarhetsarbete, eller vars hela affärsidé bidrar till att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Det finns också fonder som förvaltas ideellt och istället skänker ett par procent till välgörande ändamål.

Hur väljer jag hållbara fonder rent praktiskt då? 

- Om du är kund i Leksands Sparbank kan du logga in i Internetbanken och läsa mer under spara/placera – hållbarhet i fonder. Du kan också gå till fondlistan där du kan kryssa i ”fonder med särskilda hållbarhetskriterier”. Kryssa ur Robur så får du hållbara fonder från många olika fondbolag.

Vad finns det för mätverktyg för hållbarhet i fonder? 

- Den mest kända är nog Morningstars hållbarhetsrating, där fonderna betygssätts med 1-5 globar (inte att förväxla med Morningstars stjärnor som mäter hur fonden har presterat). Men det finns också fonder med Svanenmärkning till exempel.

Men en hållbar fond kan ju ha bara 3 glober av Morningstar. Vad beror det på? 

- Ja, det beror lite på hur man mäter. Det kan bero på att fonden till exempel investerar i bolag som arbetar mot att lösa FN:s globala mål. Den kanske innehåller ett företag som säljer vattenreningsverk till små byar i utvecklingsländer, men företaget har en del kvar att göra på sitt eget hållbarhetsarbete. Hållbarhetsarbete omfattar ju inte bara miljö utan även andra aspekter ska uppfyllas, berättar Björn.

Ja, och ibland är det tvärtom. Stora bolag som kanske har en sämre affärsidé hållbarhetsmässigt kan ändå anses hållbara? 

- Ja, Carlsberg till exempel är ju duktiga på hållbarhetsarbete men öl kommer nog inte att lösa FN:s globala mål. Det är inte helt lätt att sätta sig in i alla aspekter men filtrerar du på hållbara fonder så har du i alla fall fått med någon hållbarhetsaspekt. Sedan får man läsa på lite också.

Kommer jag att tjäna pengar på hållbara fonder då? 

- Ingen vet med säkerhet hur börsen kommer att utvecklas. Men fonder med hållbarhetsprofil har ju samma mål och krav som andra fonder att ge bra avkastning. Dessutom kan man ju ana att det kommer att bli svårare för bolag som inte arbetar på ett hållbart sätt att fortsätta vara lönsamma på lång sikt.

Kan jag mäta vad just mina pengar gör för skillnad? 

- Nja, det är inte helt överskådligt, men en fond som gjort en kul grej är Roburs Global Impact (en fond som bara inkluderar företag som arbetar mot att uppfylla de globala målen). De har en räknesnurra där du kan skriva in hur mycket du vill spara per månad eller som engångsinsättning, och sedan räknar den fram exempelvis hur många liter vatten som kommer att renas och hur många ton material som återanvänds tack vare just ditt sparande.

Har du några tips på hållbara fonder? 

- Det är svårt att tipsa såhär eftersom behov och önskemål om risk kontra möjlig avkastning skiljer från person till person. Istället tycker jag att man ska läsa på. Men ett råd är ju att välja fonder som har presterat bra historiskt och som du tror på långsiktigt. Du bör också sprida risken på flera olika fonder samt spara med lång horisont. Och försök sätta av ca 10% av din nettolön varje månad, avslutar Björn.

----

Här kan du läsa mer om hållbart sparande: www.leksandssparbank.se/hallbart-sparande

Och här hittar du snurran till fonden Robur Global Impact som Björn nämner: www.leksandssparbank.se/global-impact

Har du frågor kring sparande är du varmt välkommen till något av våra kontor. Det går också bra att ringa vårt kundcenter i Leksand på 0247-886 00 eller skicka ett meddelande till oss på Facebook så hjälper vi dig.