I början av mars höll vi "Fondskola - hur en tusenlapp i månaden kan bli fyra miljoner" med stort intresse och vi har fått önskemål om en uppföljning med fokus på fondegenskaper.

På begäran  kommer fondskolan del 2 med fokus på att mer ingående gå igenom olika fondtypers egenskaper. Vi utgår från vårt fondtorg och går igenom huvudtyper av fonder som räntefonder, aktiefonder, blandfonder och vad som kännetecknar dem.

Det går bra att vara med på del 2 av fondskolan utan att ha varit med på del 1 och ni kan även läsa en sammanfattning av del 1 nedan.

Tid: onsdag 21 april kl 17.30-18.45
Plats: online via Microsoft Teams (du får länk när du anmäler dig)
Anmälan: anmäl dig på denna länk

Sammanfattning av del 1 av fondskolan

Under fondskolan med Björn Tilander som vi höll i mars fick vi lära oss hur 1000 kronor i månaden kan bli fyra miljoner (se bild ovan) och hur man kan utnyttja de kortsiktiga riskerna på börsen för att få del av den höga medelavkastningen som börsen historiskt har gett. Här är några av huvudpunkterna som Björn gick igenom:

  • På kort sikt svänger börsen kraftigt både upp och ner, men det är den kortsiktiga risken som vi på lång sikt får betalt för. Och det kan man utnyttja med en långsiktig sparstrategi genom att månadsspara i fonder i både goda och dåliga tider.
  • Ränta-på-ränta-effekten lär ha kallats för "jordens åttonde underverk" av självaste Einstein. Se skillnaden i utveckling mellan sparat kapital (vit linje) jämfört med blå linje (6% årlig avkastning) och orange linje (9% årlig avkastning) på bilden längst upp. Stockholmsbörsens historiska genomsnittliga avkastning per år är 9%. X-axeln är antal år och Y-axeln är kronor. 
  • Börja vanan att månadsspara så tidigt som möjligt, ju tidigare du börjar desto mindre behöver du spara varje månad för att få ihop ett bra kapital.
  • Tiden är det viktigaste, det är viktigare att börja i tid än att själv kunna välja fonder. Basfonder med bred riskspridning i branscher och geografi är bra alternativ, starta med en sådan, tiden är som sagt viktigast. Läs mer om bekväma fondval här.
  • Håll dig till den långsiktiga planen när det stormar på börsen. Du kommer att uppleva fler positiva börsår än negativa över tid. “Det måste få ta tid att bli rik”. Trygghet och kontinuitet är nyckeln till framgång.

 

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.