Efter att Leksands Hemslöjd stängde dörrarna i höstas fick många intrycket att Hemslöjden lagts ner. Men så var inte fallet. Istället hade Linn sedan en tid velat jobba mer med det hon brinner för, den egna produktionen av egna varor i samarbete med andra formgivare och hantverkare. På Hemslöjden kände hon att hon inte hann med det området och började fundera på hur hon skulle lösa det.

- Helt plötsligt började pusselbitarna falla på plats. Jag fikade på Kaffemagasinet Leksand AB och fick höra att det fanns en lokal ledig i huset bredvid och blev intresserad, i samma veva frågade jag några bekanta om de skulle kunna tänka sig ta över Leksands Hemslöjd och det ville de. Då började vi rodda i hur man löser bolaget och namnbyte och sådana saker. Till slut landade vi i det här - Crona Craft på Stationsgatan 6.

Crona Craft, var kommer namnet ifrån?
- Det kommer från Gustaf Ankarcrona, även känd som Crona i Leksand. Han var den som grundade Leksands Hemslöjd för över 100 år sedan. Crona jobbade med att titta på gammal tradition och mönster och tog in det i nutid, det jag vill att Crona Crafts sortiment också ska återspegla. Man skulle kunna se det som en hyllning till honom.

Nu har du öppnat upp din butik nere på Stationsgatan på riktigt. Men du har även varit i Stockholm i december?
- Ja jag har varit med på julmarknaden på Skansen under fyra helger. Jag känner varje gång jag ska åka ner att jag inte kommer göra det här nästa år, men varje gång när jag kommer hem igen känner jag tvärtom. Det är bra marknadsföring och bra försäljning, och många internationella besökare som gör att mina produkter kan nå ut längre. Med en webbshop blir ju världen mindre och det blir lättare att nå ut.

Nu går vi snart in i ett nytt år. Hur ser planen ut för nästa år?
- 2019 ska bli ett positivt år! Jag har fått ett erbjudande att komma ner till Nääs Fabriker för en pop-up-butik i början av året. Sen kommer jag såklart att jobba in butiken här i Leksand. Vi kommer att ha öppet några dagar i veckan, men finns oftast i närheten så det är bara att höra av sig om man vill komma hit så försöker vi lösa det.

Du är kund på Leksands Sparbank, hur kommer det sig?
- Jag tittade runt på alla banker men kände att Leksands Sparbank är någonting mer som att ni ger tillbaka till bygden. Men även hur jag blir bemött. Oavsett vem jag träffar på banken så känns det som en familjär stämning.

Vi önskar Linn stort lycka till med Crona Craft och ser fram mot utvecklingen av Stationsgatan 6.