Malin Hedin på Varelse är kullan som bodde i Uppsala flera år innan hon tog bohaget och en hel webbutik till Dalarna igen. Sedan 2007 har hon haft sin butik på nätet där hon säljer ekologiska ullkläder, en pionjär inom e-handel med andra ord.

- Att titta tillbaka på hur min butik sett ut genom åren är ganska underhållande, skrattar Malin när vi träffar henne i hennes showroom, eller lagerbutik som hon själv kallar den.

- Jag kände att det var fånigt att ha ett engelskt ord. Sen kanske det är missvisande med lagerbutik när det faktiskt bara är ett litet rum där jag visar upp mina saker. Men vem vet, det kanske blir större framöver.

Malin fastnade för det ekologiska i textilindustrin efter att ha studerat på textilgymnasium och sedan rest i bland annat Indien och sett med egna ögon hur tyger färgas med giftiga färger som människor vadar runt i. Att börja jobba med det ekologiska och hållbara kom sig helt naturligt när hon återvände till Sverige.

- På den tiden, i början av 2000-talet var det inte så vanligt med återbruk och hållbart material. Det är först nu på senare år som det verkligen slagit igenom.

Skapandet och det kreativa ligger nära till hand för Malin. Hon har bland annat designat en amningskudde, helt ekologisk såklart. Genom ett nära samarbete med skräddaren @remadebysara i Falun kan produkterna tas fram på ett hållbart sätt.

- Tyget är av linne och innermaterialet är svenskt ekologiskt bovete. Bättre för bebis kan man inte tänka sig!

På väggen hänger en söt liten trägunga. Också en produkt skapad och designad av Malin.

- Jag tog fram gungan och sen när jag skulle marknadsföra den kom jag på att det kanske måste CE-märkas i och med att det är klassad som en leksak. Det blev en lång process med många hjälpande händer. Men nu är den CE-märkt!

Malin har under en fyra årsperiod varit gravid och mammaledig på deltid och skött Varelse Ekobutik på deltid. Något som har fungerat riktigt bra. I december flyttade hon in i Gammalt och Nytt där hon alltså har sitt lager och butik och hoppas att till sommaren kunna locka en del av sina kunder runt om i Sverige till Vikarbyn och Rättvik.

- Det vore ju fantastiskt om min lilla butik kan ge tillbaka något till byn, ler hon.

Apropå att ge tillbaka. Du är kund i Leksands Sparbank också, hur fungerar det tycker du?
- Åh, det fungerar jättebra! Jag flyttade mina bankaffärer till Leksands Sparbank i samband med att vi flyttade hit. Det känns bra att bli kund i en bank som ger tillbaka till bygden och den service man får på kontoret i Rättvik! Jag är så nöjd!

Varelse Ekobutik hittar ni i Vikarbyn på Storgatan 30. Malin säger själv att öppettiderna kan variera så det bästa är att man kollar på hemsidan (www.varelse.se) eller instagramkontot (@varelse_ekobutik) där hon uppdaterar öppettiderna.

- En fördel med att vara egenföretagare är att man kan styra sin egen tid. Även om jag har en lagerbutik här som ska bemannas så har jag möjlighet att välja mina tider. Och webbutiken är ju öppet dygnet runt, året om! Det går också bra att beställa i webbutiken och hämta hos Gunilla på Nytt och Gammalt, avslutar Malin.