Barnmorskan Malin Ehrling sa upp sig från Region Dalarna och startade ett eget företag där hon hjälper blivande föräldrar i sin graviditet. Med bornmorskan.malin är hon det första privata alternativet i Dalarna som erbjuder utbildningar, föreläsningar, träningspass, rådgivning under både graviditet, inför förlossning och fjärde trimestern, det vill säga postpartumsamtal.

- Att vänta barn innebär att man är i en av de sköraste perioderna i sitt liv. Att få stöd då är oerhört viktigt och något jag brinner för.

Malin är utbildad sjuksköterska, barnmorska och diplomerad instruktör inom Magplask och Föda utan rädsla. Magplaskkursen erbjuder blivande mammor en skonsam pulsträning och andningsövningar inför förlossningen. Föda utan rädsla är precis som det låter, man lär sig om kroppens förmåga att föda.

- Jag brukar säga, man kan antingen bli förlöst eller välja att föda, och då göra det i trygghet.

Var kommer namnet Bornmorskan ifrån? 
- Det är lite av en ordlek. Dels är det ju en koppling till Born där vi bor, men även born som i föda på engelska, skrattar Malin.

Vid sidan om Bornmorskan jobbar även Malin inom förlossningen i vårt grannland Norge. Något hon upplever fascinerande då yrket barnmorska skattas högre än i Sverige, vilket märks både i lönesättning och arbetsbelastning.

- I Norge är man väldigt mån om den gravida kvinnan och att man ska få en lugn och trygg förlossning. Där är jag oftast bara i en förlossningssal under mitt pass, i Falun kunde jag springa mellan tre salar.

Malin blev lite av en lokalkändis förra året då hon gick ut och kritiserade förlossningsvården i Dalarna i samband med det stora barnmorskeupproret i Stockholm.

- Jag hade tröttnat på att ständigt känna mig otillräcklig. Skillnaden blev väldigt tydlig när jag sedan började i Norge där kliniken var hälften så stor som i Falun men bemanningen var avsevärt större.

Malin älskar att jobba som barnmorska och önskar att förlossningsvården i Sverige skattades högre. 

- Så länge man inte prioriterar folket på golvet så kommer vi nog inte se någon förändring här, tyvärr, suckar Malin.

Under året kommer företaget Bornmorskan vara lite vilande på grund av vissa lyckliga omständigheter. 

- Jag ska bli mamma igen, ler Malin stort.

Det blir fjärde barnet för Malin och hennes man. Och vi kan nog vara lugna med att hon kommer föda i trygghet. 

Malin hittar du på Instagram och Facebook på @bornmorskan.malin samt på hemsidan www.bornmorskan.se.