Det är mycket ekonomisk osäkerhet med börsnedgångar, inflation, räntehöjningar och högre mat-, bränsle- och elpriser. Då är det bra läge att zooma ut lite och se detta i ett längre perspektiv.
Så här säger vår sparaspecialist Björn Tilander om hur man bör förhålla sig till den här typen av svängningar på börsen som sett till historien kommer och går. Och sannolikheten att det är så även denna gång är hög.
- Just nu präglas börsen av rädsla och osäkerhet, det är därför vi får så kraftiga svängningar i samband med räntebesked och inflationsstatistik. Och som jag brukar säga så är det den kortsiktiga risken som ger oss bra betalt på lång sikt. Det kan vi som är långsiktiga i vårt sparande utnyttja.
Ok, vad betyder det här i verkligheten. Hur ska man agera som sparare i oroliga tider som nu?
- Försök om möjligt att hålla dig till den långsiktiga strategin. Fortsätt att spara regelbundet. Sprid riskerna, gärna genom att placera i breda globala fonder. Baserat på historiska data så vet vi att vi kommer att uppleva en botten, kanske är den nu eller senare i höst? Och någon gång framgent kommer vi att uppleva nya all time highs på världens börsindex. Tidpunkten för när dessa bottnar och toppar inträffar råder det som alltid stor osäkerhet kring. Osäkerheten kan vi sammanfatta som riskpremie. Den riskpremien kommer den långsiktige och riskspridda investeraren på sikt att kunna tillgodoräkna sig i form av god avkastning på investerat kapital.
Så du säger alltså att man inte ska sluta spara eller sälja sina aktier och fonder för att det är oroligt?
- Precis. Det är ofta ett dåligt val om du inte är tvungen för att klara de ökade kostnaderna. Fortsätt prioritera att månadsspara som vanligt om du har möjlighet och var glad att du köper billigare andelar just nu. Öka gärna ditt månadssparande nu när rädslan på börserna är hög och kurserna är nedtryckta.
Apropå högre kostnader och att öka sparande, om man har en buffert, är det bra läge att skicka in den på börsen nu?
- Nej, bufferten är en buffert och den är extra viktig just nu med tanke på de ökade omkostnader som vi ser. Man ska ha en buffert för att slippa sälja av aktierelaterade placeringar och klara ökade kostnader i ett ekonomiskt klimat som detta. Bufferten kan vara på konto eller försiktig fondplacering. Storlek på buffert varierar beroende på din situation, men en riktlinje är att ha två till tre månadslöner efter skatt på ett sparkonto.
- Om du inte har en buffert, börja med att spara till en sådan innan du börjar spara i aktiefonder eller aktier.
Långsiktighet lönar sig, så var långsiktig och se till att ha en plan för din ekonomi. Det kommer du att må bra av.
Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder och aktier kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.
Relaterade länkar: