Under morgonen vaknade vi upp till den förskräckliga nyheten att Ryssland har invaderat Ukraina. Det mest fruktansvärda med det är såklart allt lidande som riskerar att drabba människor i Ukraina, vi håller tummarna för att kriget och konflikten inte blir långvarig och djup.

I samband med oron i Ukraina blir börsen och finansiella marknader skakiga och många av våra kunder blir i sin tur oroliga för sina besparingar. Vi ser fortsatt på samma sätt på börsen som tidigare - vår generella rekommendation är fortsatt att månadsspara regelbundet och på lång sikt.

  • Spara långsiktigt
  • Sälj inte av i panik när börsen rasar
  • Det är den kortsiktiga risken och oförutsägbarheten på börsen som vi på lång sikt får betalt för
  • Om du har möjlighet, överväg att öka ditt månatliga sparande när det är oroligt på börsen
  • Spara inte pengar som du behöver på kort sikt i aktier eller aktiefonder
  • Se till att ha en buffert i din vardagsekonomi på konto (inte fonder eller aktier)
  • Om/när du närmar dig en tidpunkt då du ska använda det du sparat på börsen bör du successivt minska risken och sälja av lite i taget.

Den här typen av rörelser som nu sker (svenska börsen har i skrivande stund gått ner runt 20% sedan nyår) är egentligen inte ovanliga eller konstiga, det är sådant som händer på börsen och som man måste vara beredd att ta sig igenom utan att må dåligt när man investerar i aktier eller aktiefonder.

Om du vill läsa mer djupgående analyser om börsen och aktiemarknaden just nu rekommenderar vi denna länk.

Vill du ha hjälp att se över ditt sparande är du välkommen att ringa oss på 0247-886 00 eller skicka ett meddelande till oss på Internetbanken i inloggat läge.

Riskinformation: Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på aktier och fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.