Leksands tennisklubb har under många år varit utan utomhusbanor värda namnet, men i sommar kommer Leksingar och turister att kunna spela tennis utomhus på två nya fina grusbanor. Projektet genomförs i samarbete mellan Leksands tennisklubb, Leksands kommun och Leksands Sparbank.

De gamla asfaltstennisbanorna vid Lugnet i Leksand har med åren förstörts av tjälskjutning och slitage. Klubbens medlemmar och turister har tvingats åka till Insjön eller Rättvik för att spela tennis.

- Äntligen får vi spela utomhustennis i Leksand! Det blir också skönt att inte behöva säga nej till turister som vill spela, säger Anders Olson som är ordförande i Leksands tennisklubb.

När blir banorna klara?

- Det ska definitivt gå att spela i sommar, om det blir före eller efter midsommar vågar jag inte lova, säger Anders.

Ett komplett idrotts- och rekreationsområde

Vid Lugnet finns sedan tidigare idrottsanläggningar för fotboll, friidrott, baseball, softball, inomhustennis, ishockey, konståkning, gymnastik, curling och simning samt motionsspår och idrottshall.

- Lugnet i Leksand är ett fantastiskt område som nu blir ännu bättre. Vi stöttar två satsningar som blir verklighet under sommaren, det är tennisbanorna och skateparken, berättar Leksands Sparbanks VD Bo Liljegren.

Planer för utomhusbanor har funnits i många år

Tennisklubben har skissat på projektet under många år, men det har fallit på ekonomi eller hur underhållsarbete ska lösas. Nu har tennisklubben kommit överens med kommunen om att kommunen bekostar grundläggande markarbeten och kommunens personal som redan finns vid de andra sportanläggningarna sköter dagligt underhåll. Tennisklubben bekostar tennisbanorna och sköter allt arbete som behöver göras inför och efter sommarsäsongen. Leksands Sparbank stöttar projektet genom tennisklubben med 400.000 kronor.

- Det är helt fantastiskt att vi har det här stödet från kommunen och sparbanken. Det är mycket ideellt arbete, men utan stödet skulle det inte gå, säger Anders.

Leksands Sparbank har inga aktieägare, vinsten delas istället ut genom insatser för bygden. De två senaste åren har vi avsatt ca 5.800.000 kr till insatser för bygden. Läs mer om våra insatser för bygden här.