- Beskedet har dröjt, men nu är det här och om det når fram kommer det bidra till en verklig skillnad för de som drabbats hårdast. Inte minst för exempelvis frisörer och kulturarbetare, som i det närmaste haft näringsförbud, säger Sakarias Winberg som är ordförande i Företagarna i Leksand.

Sakarias har också ett annat perspektiv på stödet. Han berättar att kvinnor i större utsträckning än män driver enskilda firmor, som hittills alltså inte har kunnat ta del av omsättningsstödet som andra bolagsformer har kunnat göra.

- Det är kvinnor som driver flest företag som enskild firma och det är viktigt att hjälpen når alla företagare som drabbats, oavsett bolagsform och oavsett kön, säger Sakarias.

Stödet ska ge ersättning för tappad omsättning

Förslaget innebär att enskilda näringsidkare kan få ersättning med upp till 75% av det du har tappat i omsättning. För att ta del av stödet måste du ha haft en omsättning om minst 200 000 kronor föregående år.

Stödet är uppdelat i tre stödperioder:

  • mars – april 2020
  • maj 2020
  • juni – juli 2020
Föregående års månad eller månader är referensperiod för de perioder du ansöker om stöd. För att stöd ska beviljas krävs att nettoomsättningen för perioden mars – april 2020 understeg 70 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019, perioden maj 2020 understeg 60 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019 och perioden juni – juli 2020 understeg 50 procent av nettoomsättningen för referens-perioden 2019.
 

Du kan få stöd på totalt 120 000 kronor, fördelat på de respektive stödperioderna mars – april 48 000 kronor, maj 24 000 kronor och juni – juli 48 000 kronor.

Det är ännu inte klar när stödet går att söka eller hur ansökan kommer att genomföras.

Företagsakuten - hjälp för företagare

När coronakrisen bröt ut startade Företagarna och kommunerna i Leksand, Rättvik och Gagnef tillsammans med Leksands Sparbank en lokal företagsakut. Den lokala företagsakuten har nu övergått i Nationella företagsakuten. Mer information och hjälp för företagare finns här: