Genom ett samarbete med Sveaskog, som äger marken, har föreningen fått tillstånd att använda ett ställe som användes så sent som på 1960-talet då flottningen fortfarande pågick i älven.

Platsen är den enda på den nästan 2,5 mil långa älvsräckan där det går att lägga i båtar, vilket öppnar upp en del av älven som idag inte används. Båtiläggningsplatsen är dock i dåligt skick och det krävs en upprustning. Därför kontaktade föreningen Leksands Sparbank.

- Vi såg bankens annons om Insatser för bygden och tänkte att det här är helt i det ändamålets riktning. Att bygga något som är öppet för alla, som alla får tillgång till, både ortsbor och turister, säger Stig.

Hur kom ni på idén att göra det här?
- Jag är som barn uppväxt i norra Ore, faktiskt Ejheden, och jag har fortsatt att göra mina vildmarksturer där uppe, berättar Stig, som vurmar för att upptäcka Oreälvens storslagna natur från båt eller kanot.

Vi träffar Stig och Susanne hemma på deras gård norr om Rättvik. De pratar entusiastiskt om projektet. Susanne som är från Tyskland berättar på om potentialen för turister att besöka Ore älv.
- Det är en lättpaddlad och lugn älv, med oerhört vacker natur, säger Susanne som poängterar att genom iläggningsplatsen kommer även båtar att kunna ta sig i älven och därmed kan även personer med funktionsnedsättning komma ut på älven.

Den södra delen av Ore älv ner till till Furudals bruk går på flera ställen att se från vägen och är därför ett populärt för bland annat fiske. Men nu är det alltså den norra delen av älven – från Vagnsjön strax ovanför Hermansborg upp till Kvarnbergsvägen – en sträcka gömd bakom skog och djupa älvbrinkar som föreningen Allmogen vill tillgängliggöra.

- Den här delen av älven är väldigt speciell. Älven är som ett pärlband med långsträckta sel och fjärdar som nästan bildar egna sjöar, berättar Stig.

Föreningen Allmogen kommer förutom att ställa iordning en isättningsplats även bygga upp ett vildmarksläger med ett vindskydd, som möjliggör att man kan stanna uppe i älvområdet några dagar. Allt beräknas vara klar till våren 2020.

Leksands Sparbank återinvesterar i bygden och stöttar projektet som öppnar upp för friluftsliv, camping, fiske, båt- och kanotturer i tidigare ej nådda vatten med 75.000 kr.