- Fysisk aktivitet är så vansinnigt viktigt för hjärnan! Om du för tio år sedan hade frågat mig vad den viktigaste hjärngympan är så hade jag nog svarat korsord eller sudoku. Men det är faktiskt inte det, att vara fysiskt aktiv är det absolut viktigaste vi kan göra för vår hjärna, säger Anders Hansen. 

22 januari kommer han till Tegera Arena i Leksand för att föreläsa inför högstadie- och gymnasieelever i Leksands, Rättviks och Gagnefs kommuner. Bakom initiativet står Leksands Sparbank och Profilskolan Excel.

Profilskolan Excel har fysisk aktivitet som ett av fyra profilområden.

- Anders Hansens forskning har inspirerat oss inför att skolan startade och vi har haft daglig fysisk aktivitet på schemat för alla våra elever sedan start. Det handlar om att ge elever kunskap om hur viktig fysisk rörelse är och att skapa vanor som förhoppningsvis håller resten av livet. Vi är glada att Anders Hansen tackat ja till att komma till Leksand, säger Sakarias Winberg, en av grundarna till Profilskolan Excel.

Fysisk aktivitet viktigare än man trott
Kunskapen om hjärnans funktion och hur den påverkas av fysisk aktivitet har blivit tydligare de senaste åren. Anders Hansen betonar i sina böcker, tv-program och sommarprat hur mycket viktigare fysisk aktivitet är jämfört med vad man tidigare trott.

För Leksands Sparbank är folkhälsan viktig. Förutom sponsring och samarbeten med Siljansbygdens idrottsföreningar, betonar de också att fysisk aktivitet inte måste betyda idrott.

- Det kan vara minst lika viktigt med regelbunden fysisk aktivitet genom att promenera, leka eller göra något annat. Vi hoppas att så många som möjligt som inte är aktiva i någon idrottsförening tar chansen att komma, säger Björn Rinstad, vd på Leksands Sparbank.

Stort intresse för kvällsföreläsning
När Anders Hansen kommer till Leksand passade Leksands Sparbank och Profilskolan Excel på att bjuda in kunder respektive vårdnadshavare och anhöriga till en kvällsföreläsning. När erbjudandet gick ut bokades platserna upp i ett nafs.

- Ja, det tog bara två timmar sen var det slut. Fantastiskt med sådant intresse! Vi har nog aldrig haft ett evenemang som blivit fullbokat så snabbt, berättar Björn.

Föreläsningen var planerad att hållas i Sparbanksfoajén som rymmer ungefär 500 sittande gäster, men nu har planerna ändrats.

- Eftersom intresset var så stort undersökte vi olika möjligheter. Tack vare bra samarbete med Leksands IF kunde vi flytta in evenemanget till en långsida i Tegera Arena, så nu finns det fler platser. Vi får se om vi behöver öppna upp etage två också, funderar Björn.

Boka platser
Du som är, eller funderar på att bli, kund i Leksands Sparbank samt vårdnadshavare/anhörig till elev på Profilskolan Excel har möjlighet att boka platser till kvällsföreläsningen som hålls i Tegera Arena onsdagen den 22 januari klockan 18. Det kommer att bli mycket folk, kom i god tid.

Kund i Leksands Sparbank
logga in på internetbanken, där finns ett meddelande med länk till anmälan.

Vill bli kund i Leksands Sparbank
kontakta Leksands Sparbank på info@leksandssparbank.se eller telefon 0247-886 00.

Vårdnadshavare eller anhörig till elev i Profilskolan Excel vårdnadshavare har fått inbjudan, anmäl er genom att svara på den.