– Vi började renovera på en gång. Ulrica och Niclas som ägde det tidigare hade gjort jättemycket fint och bra, men nu vill vi sätta vår egen prägel på det, berättar Tomas.

Paret träffades för 10 år sedan och är ett driftigt välkänt par i Rättvik. Susanne driver skönhetssalongen Studio TS nere i samhället och tillsammans har paret ett klädmärke och säljer designskjortor genom varumärket Sutomix.

– Det var egentligen ett infall vi fick på semestern på Sri Lanka, vi började prata om att vi borde börja sälja skräddarsydda skjortor. Sagt och gjort, vi hamnade på en branschmässa och fick kontakt med en grossist, och vips hade vi våra skjortor.

Kläderna kommer att finnas till försäljning på Lustigsgården framöver.

– Ja, vi har tänkt att det gamla kapprummet får bli ett mini-showroom, berättar Susanne entusiastiskt.

Hon avslöjar att det inte bara är kläder som flyttar in i Lustigsgården, även hennes salong flyttar upp.

– Jag har redan nu ett behandlingsrum här i källaren där jag kan ta emot kunder för enstaka behandligar. På sikt kommer hela salongen att flytta hit.

Lustigsgården framåt

Vad har paret för vision för Lustigsgården då?

– Vi vill att Lustigsgården ska vara lika självklart för Rättviksborna som det är för turisterna. Pratar man med rättvikare nere på samhället är det många som känner till Lustigsgården men har aldrig var här uppe. Det vill vi ändra på.

Lustigsgården är nämligen erkänt bland turisterna. Många besökare kommer åter till pensionatet. Susanne och Tomas ser fram mot att ta emot stamgästerna, samtidigt som de vill locka hit nya människor och då en hel del rättvikare.

– Vi ser framför oss att vi kan anordna trubadurkvällar och liknande arrangemang. Vi kommer att trycka på fler konferenser. Vi har möjlighet att ta in mindre sällskap för konferens, och det passar ju bra i pandemi-tider, berättar Susanne.

 

Anrik historia

Lustiggårdens historia går långt tillbaka. Pensionatverksamheten började redan på tidigt 1900-tal, men byggnaden är betydligt äldre än så. 

– Soldat Lustig blev 1634 tilldelad ett stycke mark här uppe utav Drottning Kristina. Lustigsläkten hade sedan stället ända fram till 1970-talet, berättar Tomas som läst på om byggnadens historia.

Positiv sommar

Sommaren är snart inne på sluttampen. Vi ringer upp Tomas och Susanne och hör hur det har gått för dem sedan vi träffade dem. 

– Det har varit fullt upp och det ser det ut att vara fram till skolorna börjar, skrattar Tomas som fortfarande tycker det känns väldigt bra med verksamheten. Bokningarna tickar på och även helgerna efter sommarlovet är i stort sett fullbokade.

Vill du veta mer om Lustigsgården ska ni följa dem på Facebook och Instagram. Vill ni boka boende går ni in på www.lustigsgarden.se. Men skynda, datumen försvinner snabbt.