2016 startade hon FEEN AB, ett företag som jobbar strategiskt med integration genom verksamhetsutveckling och utbildning. Hon har nu blivit nominerad till två priser på Stjärngalan.

Efter att ha jobbat i många år med integration och arbetsmarknad ville hon prova sina vingar och bli egen företagare.
- I Sverige har vi en väldigt generös migrationspolitik, men vi måste bli bättre på att ta tillvara på de kompetenser vi får hit. Där brister vi en hel del, säger Valbona.

Feen jobbar tillsammans med branscher och näringsliv så att företag och individer kan växa. Valbona lyfter fram ett projekt med Dala Energi som blev starten till företaget.
- Det krävs modiga chefer och Kent Byman på Dala Energi vågade. Med Dala Energi började vi erbjuda tomtgrävningar för fiber där svenska ungdomar och nyanlända bildade fantastiska team. De jobbar tillsammans och lär av varandra. De anställda pratar svenska hela dagarna och de har funnit varandra. De som varit med har gått vidare i sina karriärer, när man ser utvecklingen blir man jätteglad!

- Hoppas att Kent och Dala Energi förstår vilken stor samhällsinsats man har gjort, tillägger Valbona.

Även företaget Feen växer och utvecklas.
- Idag gör vi hela fiberprojekt och jobbar med flera företag. Vi projekterar, gräver, kanaliserar, gör utsättningar, gör markavtal, dokumenterar och kvalitetssäkrar. Och fiberdelen är bara en av flera branscher som vi nu är aktiva inom.

Valbona och företaget är nominerad till ”Årets företagare” och ”Årets Nytänkare” av Dalarna Business. Priserna delas ut på Stjärngalan 31 januari.
- Det är jätteroligt att bli uppmärksammad. Jag var ju nominerad förra året också, men hoppas på revansch i år!

Feen har sitt huvudkontor i Borlänge. Varför är du kund i Leksands Sparbank?
- Jag var runt till olika banker, men fick ett helt annat bemötande på Leksands Sparbank. Ni var intresserade och jag kände mig välkommen. Som företagare går det upp och ner, speciellt i början kan det vara tufft. Och en sak som jag kommer ihåg extra tydligt är när Pär Knis (företagsmarknadschef) sa till mig att ”om du får problem, hör av dig så tidigt som möjligt så kanske vi kan hjälpa till, vänta inte tills det är för sent”. Det gjorde verkligen att jag vågade ta mer hjälp i början.

Vi gratulerar Valbona och Feen till nomineringarna och önskar fortsatt framgång!