- Filmen blev gjord för tv men tyvärr kom den aldrig med, så den har aldrig visats offentligt, berättar Mats Lindström som började skriva om Siljansnäs-Anders redan 2006.

Enligt sägen började historien om Siljansnäs-Anders 1872 då han kom till jorden genom en svår förlossning där man trodde att barnet dog. För att inte dra ondska i hushållet gick man ut med den dödfödda pojken och lade honom på vedhögen. Dagen efter när fadern kom ut rörde sig filten med pojken, vilken chock! Han fick sedan namnet Molas Anders Andersson.

Siljansnäs-Anders växte upp till en muskulös man på 177 cm och 90 kg. Genom åren gjorde han sig känd som en stark man och började så småningom uppträda med sin styrka. Han tog sig ända till Amerika där han blev utsedd till världens starkaste man och ”the terrible swede”.

- Siljansnäs-Anders var en spännande person och en styrkeartist. Det här blir en trevlig kväll där vi får samlas för att berätta historien om en av bygdens mest kända och mytomspunna personer, säger Mats.

Filmpremiären av ”Världens starkaste man – Siljansnäs-Anders från Dalarna” går av stapeln torsdag 1 december klockan 16.30-18.00 på Leksands Sparbanks kontor i Leksand. Vi bjuder på kaffe och smörgås. Anmäl dig senast 28 november på www.leksandssparbank.se/siljansnas-anders men skynda dig, antalet platser är begränsat.