- Vi som människor har ett behov av att se, uppleva och träffa andra. Bio är en fantastisk mötesplats. Men den 16 mars fick vi stänga ner allt när coronapandemin slog till och folk kände sig rädda och osäkra att gå på bio, berättar Jovica.

Visir Bio drivs av IOGT-NTO Gävledala. Genom åren har den lilla anrika biografen i Leksand bjudit på aktuell film, dagbio, barnbio, musik och konst. Allt det här planeras att tas upp igen. På fredag är det premiär med filmen TENET och på lördag visas Trolls. 

Under tiden biografen varit stängd har ett antal investeringar och anpassningar gjorts. Bland annat har en ny bioduk satts upp något som förhoppningsvis kommer ge besökaren en bättre upplevelse. För att garantera avstånd i salongen kommer platserna att vara markerade med grupper om fyra och fyra med gott om avstånd till nästa grupp. 

- Vi har även köpt in ett boknings- och kassasystem så att det endast är möjligt att boka upp 50 platser, berättar Anders.

Genom att söka bidrag från Svenska Filminstitutet och Leksands Sparbank har investeringen av nytt boknings- och kassasystem blivit möjlig och tack vare It System i Dalarna AB har installationen och driften av systemet kommit igång snabbt. 

- Vi är så tacksamma för den hjälp vi har fått, berättar Anders som ser fram mot en riktigt härlig biohöst. Jovica och Anders hälsar också att alla presentkort från Visir Bio som skulle ha gått ut den här perioden förlängs ett år, samt att de även tar emot papperspresentkort från Filmstaden. 

Leksands Sparbank återinvesterar sin vinst i olika projekt som gynnar bygdens utveckling. Visir Bios bokningssystem är ett sådant projekt och har tilldelats 15 000 kronor.

Aktuellt bioprogram och bokning av plats hittar ni på www.bio.se.