Byns Skafferi – där alla ska känna sig hemma
När Anna Fredén och Göran Gröning tog över restaurangen i Dala-Floda var deras ambition tydlig: att skapa en plats där alla ska känna sig välkomna, oavsett om det är för en festlig kväll eller en enkel paus från vardagen. Med känsla för detaljer och en genuin kärlek till arbetet har Byns Skafferi blivit en självklar mötesplats för både lokalbor och besökare.
Det var längtan efter ett annat liv som förde Anna Fredén och Göran Gröning till Dala-Floda. Efter flera år i både Stockholm och Göteborg kände de att tiden var inne.
"Visst har tanken på Dalarna legat alltid där i bakhuvudet, men vi måste ha en vettig sysselsättning, och jag har sneglat på värdshuset länge. Det har alltid varit en magisk plats, ända sen jag var liten", berättar Anna, vars familj alltid haft hus i byn där hon spenderat mycket tid sen barnsben.
Så uppstod möjligheten att ta över restaurangen – och de tackade ja. Tiden var rätt att röra sig hemåt Dalarna. 2023 öppnade de dörrarna till Byns Skafferi.
"Det är något speciellt att våga satsa på en restaurang i en by med 690 invånare. Men vi är kanske lite galna," säger Göran med ett leende.

En plats för alla tillfällen
Ambitionen har varit att skapa en plats som lever upp till namnet – hela byns skafferi. Här blandas känslan av nära, hemtrevligt och personligt med mat lagad från grunden. Gästerna möts av detaljer som gör det lilla extra, som en burk klubbor på bordet vid sofforna eller kakor framställda för den som bara vill ha något litet sött efter maten.
”Hit ska man kunna komma för den där speciella kvällen, när man klär upp sig för att fira något speciellt eller bara unna sig något extra. Samtidigt kan man komma direkt från en dag i skogen med barnen, slippa laga mat och bara bli serverad. Den mixen ska vara naturlig och alla ska känna sig hemma," förklarar Anna.
Menyn på Byns Skafferi är säsongsbaserad och grunden är vällagad mat för både fika, lunch och middag.
”Vi är ett skafferi och kan byta meny hur vi vill och tar varje säsong för sig. Sen har vi alltid två-tre pastarätter med goda såser och våra parmesanchips. Den här typen pasta tycker vi saknas häromkring, så då fick vi skapa det själva.”
De öppnade i liten skala och det är också känslan av nära och personligt de håller högt. Det är bara de två som jobbar med restaurangen, som står i köket och som serverar. Vänner kommer då och då för att hjälpa till, vilket ytterligare adderar till den hemtrevliga känslan.
Ett naturligt steg att driva eget
Med Annas långa erfarenhet från restaurangbranschen, med flera chefspositioner, var steget till att driva eget inte alltför stort. Utmaningar finns såklart, men glädjen i att arbeta för sig själv och sina egna idéer väger desto tyngre.
"Jag jobbar inte hårdare nu än som anställd. Skillnaden är att vi nu jobbar för oss själva, vilket ger en helt annan tillfredsställelse. Sen tycker jag inte att man ska vara rädd för att jobba hårt – det är mycket värre att ha tråkigt”, säger Anna.
En del i företagarpusslet är samarbetet med Leksands Sparbank.
"Vi har fått väldigt bra stöd från sparbanken från start. De trodde på oss och vår idé, och vår kontakt finns alltid där om vi behöver hjälp. Med en lokal sparbank är det ju enklare att få personlig service, när man som vi verkar på en liten ort.”
Med en varm och personlig atmosfär, lokal förankring och en ständig nyfikenhet på vad gästerna vill ha, har Byns Skafferi snabbt blivit en självklar mötesplats i Dala-Floda.
"Vi försöker sitta lugnt i båten och låta var sak ha sin tid. Så länge vi tycker det är kul fortsätter vi", avslutar Göran.



