I Emma och Anders Zorns gamla stall, alldeles bredvid Zorngården och Zornmuseet i centrala Mora, ligger Café Zorn. Det är en given favorit för både lokalbor och turister, som året runt slår sig ner i den hemtrevliga miljön för lunch eller fika. Sedan sommaren 2023 är det Scott Ferguson som driver caféet.
”Det var en riktig rivstart att komma in mitt under den mest intensiva sommarsäsongen. Samtidigt är det en ovärderlig erfarenhet och vi har lärt oss så mycket. Sen är det alltid utmanande att driva företag, speciellt som ny företagare. Tidigare har alltid jobbat som kock och varit anställd. Jag lär mig något nytt varje vecka och har fått otroligt fint stöd från andra lokala företagare, som jag kan bolla idéer och tankar med.”
Han är nyzeeländaren som hamnade i Dalarna. Efter ett liv som professionell kock på den internationella restaurangscenen landade han till slut på Fryksås Hotell & Gestgifveri 2009. Där har de senaste nio åren jobbat med att utveckla maten som satt restaurangen på fine dining-kartan.
”Jag är en driven person, vill alltid ha mål att sikta på och testa nya saker. Jag ville göra något för mig själv och ta nästa steg. Då dök möjligheten att ta över Café Zorn upp.”
Vill göra något annorlunda
Så kom det sig alltså att Scott fick sätta tänderna i en helt ny verksamhet, där han är fri att testa koncept, idéer och sätta sin egen prägel på vad Café Zorn ska vara.
”Ambitionen är framför allt att skapa ett modernt café som är lite olikt från det klassiska. Samtidigt vill vi förstås vara med och bevara den svenska fikatraditionen, men på vårt sätt och genom att ibland komma med influenser från andra länder och kulturer. Hit ska man komma för att testa något nytt, men även för att få sin klassiska favorit.”
Han vill att det ska finnas något för alla och därför satsar de på ett utbud som inkluderar många veganska och vegetariska alternativ, liksom godsaker för de som inte äter gluten eller laktos
Scott återkommer gång på gång till vikten av att vara förankrad i det lokala. Dels genom att ta vara på den kulturskatt som finns i Mora, inte minst Zorngården och Zornmuseet, genom att locka fler till den fantastiska miljön som skymtar utanför fönstret. Dels genom att vara en samlingspunkt där ortsbefolkningen kan möta både varandra och regionens smaker.
”Vi vill göra något annorlunda och förmedla nya perspektiv, vara en slags kulturell hub i Mora. Helt enkelt ge något tillbaka till lokalsamhället. Det finns så mycket vi borde vara stolta över här.”