Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Dalum: Stekhällar, frihet och utomhusinspiration

Stekhällar för utomhusmatlagning blev Tobias Eklunds entré i företagsvärlden. Nu är han i redo att ta nästa steg med Dalum. Fast företagandet behöver inte gå fort. Huvudsaken är att passionen, drivkrafterna och friheten alltid hänger med.

En av drivkrafterna i Dalum är att fler ska komma ut i naturen. Foto: Christian Olars

Tobias Eklund tar emot i det kombinerade kontoret, lagret och showroomet i utkanten av Falun. Just nu är det här basen för Dalum, företaget som på gjort sig ett namn på den svenska utomhusscenen. De olika modellerna av företagets stekhällar för utomhusmatlagning pryder väggarna och längs väggarna syns spåren från deras senaste events. Pannkaksmixar, blåbärssirap, menyskyltar och renfällar sätter tonen. Allt andas genuint naturnära.

”Vi vill bli ledande inom utemat och friluftsliv, men samtidigt växa i lagom takt utan att tappa kvaliteten gentemot våra kunder. Värdesätter den personliga relationen och vill behålla den även om vi blir större”, säger Tobias. 

Tror stenhårt på idén

Dalum betyder Dalarna på älvdalska och det var just under en vandring i Älvdalen som idén till Dalums stekhällar föddes. Tobias och medgrundaren Daniel ville att fler skulle få uppleva naturen – och framför allt hur maten kan sätta extra guldkant på uteupplevelsen. Idag har de ett antal stekhällar och produkter kopplade till dessa i sitt sortiment. De jobbar även med event, kurser och guidade upplevelser.

”Vi vill inspirera fler att komma ut i naturen. Det handlar inte bara om att kränga grejer, utan vi vill vara en möjliggörare, få ut fler och gärna få ut unga. Det ger en kick och ett djupare syfte i företagandet.”

Efter ett arbetsliv som anställd, varav flera år på ett företag i friluftsbranschen, hade Tobias samlat på sig rejält med erfarenhet, men just företagandet var något nytt.

”Jag kände mig mogen att ta steget efter 30. Sen har nog alltid vetat att jag ska vara entreprenör. Jag vill kunna skapa något själv och se vad det kan utvecklas till. Just det är en enormt stark drivkraft, att göra något för mig själv och göra något jag tycker är kul. Sen är det en trygghet i att tro stenhårt på sin idé. Det minskar också stressen i att känna att vi behöver växa snabbt.”

Stekhällarna är tillverkade i Sverige och idén till företaget dök upp i Älvdalen. Foto: Christian Olars

Friheten en sanning med modifikation

För resan med Dalum har inte skett över en natt. Tobias har hela tiden haft en anställning vid sidan av. Det har varit tufft och tagit på krafterna, samtidigt som det har varit nödvändigt för att få kalkylerna i ett nystartat bolag att gå ihop. Det har också varit ett aktivt val att inte ta in några investerare, utan bara använda egna medel i kombination med stöd från sparbanken.

”Vi har velat ha kontroll och kunna styra själva och då är det okej att det sker i steg. Det viktigaste är att faktiskt ta klivet och komma igång. Det har hela tiden funnits en efterfrågan på produkterna, vilket förstås varit fördelaktigt. Sen har det också inneburit att vi behövt fokusera mer på produktion är produktutveckling. Men det är nästa steg.”

Nu är det dock dags att växla upp och inför 2024 kommer Tobias att gå upp mer i tid i bolaget.

”På sikt vill vi vara fler, få in fler kompetenser på alltifrån sociala medier till event och produktutveckling. Det kan vara i form av samarbeten med konsulter eller anställd personal, eller en kombination av båda.”

Själva företagandet har kommit med många nya kunskaper.

”Som egen får du väldigt mycket kunskap om alla delar. Man gör så mycket! Det är också en väldigt bra grund att få förståelse för helheten och alla delar. Jag har fått lära mig mycket om alltifrån ekonomi till lagar och likviditet. Det är spännande och jag får många nya insikter.”

Han har med andra ord hittat hem i tillvaron som egen företagare.

”Jag gillar frihetskänslan och uppskattar att jag kan styra min tid, även om det är en sanning med modifikation. Det finns alltid något att göra och listan tar aldrig slut. Men jag kan jobba på mina premisser och styra vardagen. Det är guld värt.”

Läs mer om Dalum på deras webbplats (länk).

Family in winter forest in Dalarna.
Stekhällarna är enkla att bära med sig ut, i väskor som bärs med handtag eller sätts på ryggen som en ryggsäck. Foto: Christian Olars