Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Frö till honung: "Vi blev överrumplade första sommaren"

”Här försvinner stressen och man kan komma och bara sitta, det tror jag mång behöver. Det blir som lugn och ro när man sitter bland blommor och bin. Ja, folk till och med och sover.” Det säger Katti Forslund och Mikael Ström som driver Frö till honung på gården hemma i Vikarbyn. Hit kommer besökare för självplock av blommor, godsaker från kafé Kaffeknoppen och så just den rofyllda miljön. 

Företagsbesök hos Frö till honung med café och självplock av blommor i Vikarbyn.

Just nu är det dock inte så mycket lugn och ro för paret Forslund-Ström. Istället befinner de sig mitt i slutspurten inför midsommarhelgens säsongsöppning. 

”Det har verkligen blivit en succé. När vi startade för fyra år sedan tänkte vi att det kanske skulle komma en handfull besökare, så att jag kunde sitta och sticka mellan varven och Micke kunde sköta biodlingarna. Men nu är det vi två plus på anställda, så man kan lugnt säga att vi blev överrumplade första sommaren”, säger Kattis.

De har alltid haft intresse av att odla, men det började på riktigt under en bilsemester genom Europa. De såg de stora blomodlingarna och stannade förstås för självplock. Något sådant här ville de också ha – så de åkte hem och gjorde slag i saken.

”Man kan plocka dahlia, zinnia, lejongap, rudbeckia, gladiolus, astrar och malva. På våren blommar tulpanerna och snart dyker förhoppningsvis solrosorna upp. Micke har satt över 8000 solrosfrön, för att man ska kunna sitta och fika omgiven av ett hav av solrosor.”

För det visade sig att kunderna gärna ville ha fika till självplocket – och så föddes kafé Kaffeknoppen. Där serveras bara hembakat fikabröd och glassen – som självklart kommer från lokala Rättviksglass – skopas i Kattis egenbakade rullrånskorgar. På glassfronten har de dessutom en helt unik smak som bara finns här. Honung från gården levereras till glassfabriken som tar fram en honungs- och yoghurtglass som sedan säljs i caféet och toppar de populära bubbelvåfflorna. Även bipollen från de egna kuporna används som topping på glass och våfflor.

Företagsbesök hos Frö till honung med café och självplock av blommor i Vikarbyn.

”Man kan inte ha en vackrare arbetsplats och att ha eget företag är en frihet. Jag har alltid drömt om att ha ett café, att få jobba med blommor och träffa andra trevliga människor. Sen är det mesta kaos nu när vi går in i säsong”, skrattar Katti.

Från och med midsommarhelgen har de öppet fredag-söndag hela sommaren.

”Det är ett fint utflyktsmål och vi ser bara fördelar med att ligga lite vid sidan av stora vägen. Då behöver man bestämma sig för att åka hit och de som kommer hut vill verkligen komma till oss. Vi blir mer än bara ett snabbt stopp, vi blir en plats där man kan slå sig ner och faktiskt höra vad ens sällskap säger.”

Företagsbesök hos Frö till honung med café och självplock av blommor i Vikarbyn.
Företagsbesök hos Frö till honung med café och självplock av blommor i Vikarbyn.
Företagsbesök hos Frö till honung med café och självplock av blommor i Vikarbyn.

Är du företagare?

Vi finns här för att hjälpa dig som företagare och som din företagsbank tar vi fram lösningar som passar just dig och din verksamhet. Vi har produkter, tjänster och rådgivning som underlättar arbetet och vardagen – om det så handlar om sparande, finansiering, lån eller pension.