Mattias på DalaBryggeri: ”En hobby som spårade ur”
DalaBryggeri i Rättvik har på några år vuxit till ett etablerat varumärke i regionen, men för bryggmästaren Mattias Eriksson började allt som en nördig hobby. Idag driver han bryggeriet på egen hand – och ser ljust på framtiden.
När Mattias Eriksson började brygga öl hemma var det mest för skojs skull. Sen blev det, som han själv beskriver det, ”en hobby som spårade ur”. Intresset för mat och dryck, kombinerat med viljan att testa något nytt efter mer än 20 år i restaurangbranschen, gjorde att han tog klivet in i bryggeriet. Han utbildade sig till bryggeritekniker och jobbade i flera år på Oppigårds i Hedemora innan han 2016 var med och startade DalaBryggeri. Sedan 2019 är han ensam ägare och är nu den som ser till att företaget växer och utvecklas.
Brygger öl i Rättvik
DalaBryggeris allra första öl var en ljus lager – ”en bra vanlig öl”, som Mattias själv beskriver det. Den finns kvar än idag, tillsammans med en rad andra sorter som säljs på Systembolaget i Dalarna och via beställningssortiment i hela landet. Dessutom finns de på en rad restauranger i Mellansverige.
"Folk frågar om det fortfarande är lika roligt som när jag började – och det är det. Men idag är det en annan slags tillfredsställelse. Att se hur varumärket växer och hur folk tar till sig våra produkter är fantastiskt. Samtidigt gäller det att hitta en balans i sortimentet, ha en bredd och ändå förnya sig. Så det är lite taktik också."
All öl bryggs i bryggeriet i Rättvik och hela processen – från start till färdig lager – tar från två till fyra veckor beroende på sort. Att driva ett bryggeri innebär många olika roller och även om bryggningen är kärnan i verksamheten, är Mattias även företagare och säljare.
"Jag tycker det är svårt att sälja, även om jag gillar att prata om mina produkter. Men det är helt enkelt något jag får jobba med. Sen är det roligaste jag vet att stå här och producera."
Från pandemin till nya möjligheter
Det har inte alltid varit en spikrak resa. Pandemin innebar tuffa år och därefter har stigande råvarupriser påverkat verksamheten. Men trots utmaningarna ser Mattias ljust på framtiden och har stora planer.
"Vi behöver öka omsättningen så att det finns underlag att anställa en person på heltid. Sen har jag ett personligt mål att sälja mer och synas mer, exempelvis på sociala medier. Men jag har en stark känsla av att 2025 kommer att bli fantastiskt."
En viktig del av företagarresan har varit dialogen med Leksands Sparbank.
"Jag har fått ett jättebra stöd från start, inte minst under pandemin när det var knaggligt. Det går att ha en dialog med sparbanken, vilket är toppen, plus att det känns väldigt nära och trevligt att kunna åka ner på torget här i Rättvik och träffas personligen. Sen att jag ser att det hela tiden ges tillbaka till det lokala föreningslivet gör ju att det känns ännu bättre."
Med nya idéer och framtidstro fortsätter Mattias att utveckla DalaBryggeri – och snart kan bryggeriet i Rättvik få ännu fler besökare.
"Vi har planer på fler visningar och även gårdsförsäljning när lagen tillåter. Det händer mycket framöver!"