Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Mora Press och Form: Modern verkstadsindustri med avancerad teknik

På Tuvan i Mora ligger den försynta blå industrilokalen som döljer ett oväntat spännande inre. Här tillverkar Mora Press & Form AB avancerade produkter till kunder inom alltifrån medicinteknik till fordon. 

Hos Mora Press och Form AB Här sker formsprutning av plastdetaljer, tillverkning och utveckling av formverktyg samt skärande bearbetning av plast och metall. Företaget grundades 1979 och på 80-talet fanns bland andra Volvo och Ericsson bland kunderna. Idag levererar de, förutom till Sverige, framför allt till Europa och USA.

”Våra kunder har höga krav på detaljfinish, leveranssäkerhet, dokumentation och spårbarhet. Vi tillverkar avancerade produkter och när vi får en ritning på till exempel en plastdetalj som ska formsprutas går vi igenom vad som eventuellt behöver åtgärdas eller ändras för att optimera tillverkningen samt för att underlätta framtagning och tillverkning av formverktyg. I det är våra konstruktörer till stor nytta med att hjälpa kunder med både design och utformning, liksom att hitta nya möjliga lösningar”, säger vd Jonny Persson.

Modern verkstadsindustri

Tillsammans med ekonomiansvariga Christina Åhlman visar han runt i den ljusa lokalen där de tio anställda tillbringar sina arbetsdagar. Här jobbar konstruktörer med design av nya verktyg och produkter, verktygsmakare och CNC-operatörer tar fram olika delar i stål, medan operatörerna på formsprutningsavdelningen formsprutar fram avancerade plastartiklar med hög precision.

”Det är svårt att hitta folk. Verkstadsindustrin dras fortfarande med en uppfattning om att det är gammeldags, men så är det inte alls här hos oss. Det är mycket mer datoriserat och mycket mer teknik idag”, säger Christina.

Jonny nickar och lägger till:

”Vi som jobbar här har ofta ett stort intresse av teknik. Det är också så vi kan hjälpa våra kunder på bästa sätt, genom att ha moderna maskiner på plats här i Mora. Det ger oss ovärderliga möjligheter. När vi får en förfrågan om ett jobb försöker vi alltid svara upp mot kundernas önskemål. Vi tar oss an problem och försöker hitta lämpliga lösningar för att tillmötesgå våra kunder. Det är i sådan service vi ser vår framtid.”

Vill nå ut till bygden

En annan målbild för framtiden är att fler i bygden ska veta att de finns och vad de gör.

”Vi försöker nå ut mer till närområdet. Vår marknad finns oftast utanför Dalarna och det är inga privatpersoner, vilket gör att vi flyger lite under radarn. Så vi försöker synas och höras lite mer här på hemmaplan. Det händer så mycket här och det är verkligen en rolig och spännande arbetsplats”, avslutar Christina. 

Är du företagare?

Vi finns här för att hjälpa dig som företagare och som din företagsbank tar vi fram lösningar som passar just dig och din verksamhet. Vi har produkter, tjänster och rådgivning som underlättar arbetet och vardagen – om det så handlar om sparande, finansiering, lån eller pension.