Oskar på Tunsta Snickeri: "Jag vill göra saker på mitt sätt"

Det började med en renovering av det egna huset. Tre år senare driver Oskar Andersson Tunsta Snickeri – ett företag som specialiserar sig på platsbyggda kök av högsta kvalitet. Nu har han utsetts till Årets Unga Företagare i Leksand, för sin imponerande kombination av traditionellt hantverk och modern funktionalitet.

När Oskar Andersson och hans sambo köpte gård i Insjön för några år sedan insåg de snabbt att det krävdes en rejäl renovering – och att kunna snickra själv skulle vara ekonomiskt fördelaktigt. Därmed var det bara för Oskar att börja lära sig.

”När det var dags för kök tyckte min sambo att vi skulle ha ett IKEA-kök, men jag ville bygga det själv. Så jag hyrde en lokal och satte igång – och hann inte ens bli klar med vårt eget kök innan jag byggde grannens”, säger Oskar och skrattar.

Allt fler förfrågningar och uppdrag började rulla in och snart var Tunsta Snickeri verklighet. Idag är de ett team på fyra personer som jobbar i företaget där hantverk och kvalitet står i fokus. De skapar unika, specialanpassade kök – ett hantverk som nu har lett till att Oskar utsetts till Årets Unga Företagare i Leksand.

”Jag har jobbat på olika ställen tidigare, men jag har aldrig riktigt passat in. Jag är kreativ och vill göra saker på mitt sätt, så jag är nog ingen bra anställd egentligen. Det roligaste med snickeriet är att skapa något från grunden och se det växa fram. Att få förtroendet från kunderna, att de litar på oss och ger oss fria händer att skapa något unikt.”

Passion för hantverket

Han har ingen utbildning inom snickeri, utan har byggt upp kunskap, erfarenhet och hantverksskicklighet på egen hand. Det är också just det praktiska arbetet han tycker är allra roligast, vilket också påverkar planerna för företaget.

"Jag vill kunna snickra själv. Om vi blir för stora skulle jag hamna mer på kontoret och det är inte dit jag vill. Vi gör inte massproduktion, utan något som kräver tid och precision. Där vill jag vara med, för det är det som gör det roligt. Jag vill att det ska vara en exklusivare känsla på det vi gör, med många kundanpassningar och speciallösningar och då behöver vi lägga den extra tiden på det vi gör. Så storlek och antal just nu är perfekt."

Framtidsplaner och visioner råder det inte brist på.

"Jag drömmer om att bygga ett eget snickeri, i en stor lada med höga fönster och ljusinsläpp – en inspirerande miljö att skapa i. Det finns potential att göra det, men först ska vi jobba på i några år."

Han ser också att en nyckel till företagets framtid ligger i att fortsätta leverera hög kvalitet och vara en lokal aktör som gör skillnad.

"Vi vill hålla en hög klass, skapa specialanpassade lösningar och fortsätta vara ett namn man litar på, både här hemma och runt om i landet. Min vision är att vara en lokal aktör som kan stå för och leverera hög kvalitet.”

Snickare Oskar Andersson på Tunsta Snickeri skapar specialbyggda kökslösningar.
Foto (alla): Malin Ehrling.
Snickare Oskar Andersson på Tunsta Snickeri skapar specialbyggda kökslösningar.
Snickare Oskar Andersson på Tunsta Snickeri skapar specialbyggda kökslösningar.