Enligt James ligger charmen med just SUP i enkelheten. Många lockas av att snabbt kunna ta sig ut på vattnet.
”SUP är väldigt enkelt, lättillgängligt och inte alls krångligt, så länge du har en bräda av bra kvalitet och som passar din kroppsstorlek. Det är också lätt att ta med sig en SUP bakom båten eller på semestern. Plus att det är ett bra sätt att aktivera sig och röra på hela kroppen, det är ett skonsamt sätt att hålla sig i form.”
Han själv fastnade för SUP för över 15 år sedan, framför allt för de positiva effekterna paddlingen hade på kroppen.
”Jag har haft stora problem med ryggen och core-träningen jag får med SUP är fantastisk. Sen uppskattar jag förstås att vara ute på vattnet, det är ett sätt för mig att komma bort från stressen, slappna av och tänka.”
Hållbar SUP-bräda – en långsiktig investering
Fler än James har fått smak för sporten. De senaste åren har SUP seglat upp som en riktigt populär vattenaktivitet och många har även köpt en egen bräda. Visst tycker James att det är kul att fler hittar och får tillgång till paddlingen, men det gäller att vara medveten om vad man köper. I grunden handlar det om hållbarhet och att verkligen tänka till innan du slår till.
”Du får helt enkelt vad du betalar för och de billigare brädorna är också billigt tillverkade. Det betyder sämre arbetsvillkor i fabrikerna, sämre kvalitet på materialet och mindre genomtänkt design och konstruktion. Det gör att man som kund inte får så bra värde för sina pengar som man skulle kunna få.”
Därför har han tagit fram en film där han grundligt går igenom och ställer olika SUP-brädor mot varandra. Bland annat pratar han om konstruktion, material, tillbehör och inte minst hållbarhetsaspekten. För i en tid när hållbarhet är viktigare än någonsin handlar det om att tänka på vad som är bäst i längden.
”Det handlar snarare hjälpa paddlare att veta vad de köper och utifrån det kunna ta medvetna beslut. Allt för att man ska hitta vad som passar ens behov bäst, så att man kan maximera sin upplevelse och investering i sporten”, säger James och är noga med att poängtera att han vill medvetandegöra och inte är ute efter att svartmåla de billigare alternativen.