Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Paddla hållbar SUP med Kajaktiv i Dala-Floda

Har du paddlat SUP, Stand Up Paddleboard? Om du inte redan är biten är det kanske i sommar du gör premiär! En av dem som redan är biten – inte bara av SUP utan paddling generellt – är James Venimore. Via sitt företag Kajaktiv ser han till att sprida paddlingsglädje till både nybörjare och erfarna som kommer till Dala-Floda i jakt på en njutbar nära-naturen-upplevelse.

Enligt James ligger charmen med just SUP i enkelheten. Många lockas av att snabbt kunna ta sig ut på vattnet.

”SUP är väldigt enkelt, lättillgängligt och inte alls krångligt, så länge du har en bräda av bra kvalitet och som passar din kroppsstorlek. Det är också lätt att ta med sig en SUP bakom båten eller på semestern. Plus att det är ett bra sätt att aktivera sig och röra på hela kroppen, det är ett skonsamt sätt att hålla sig i form.”

Han själv fastnade för SUP för över 15 år sedan, framför allt för de positiva effekterna paddlingen hade på kroppen.

”Jag har haft stora problem med ryggen och core-träningen jag får med SUP är fantastisk. Sen uppskattar jag förstås att vara ute på vattnet, det är ett sätt för mig att komma bort från stressen, slappna av och tänka.”

Hållbar SUP-bräda – en långsiktig investering

Fler än James har fått smak för sporten. De senaste åren har SUP seglat upp som en riktigt populär vattenaktivitet och många har även köpt en egen bräda. Visst tycker James att det är kul att fler hittar och får tillgång till paddlingen, men det gäller att vara medveten om vad man köper. I grunden handlar det om hållbarhet och att verkligen tänka till innan du slår till.

”Du får helt enkelt vad du betalar för och de billigare brädorna är också billigt tillverkade. Det betyder sämre arbetsvillkor i fabrikerna, sämre kvalitet på materialet och mindre genomtänkt design och konstruktion. Det gör att man som kund inte får så bra värde för sina pengar som man skulle kunna få.”

Därför har han tagit fram en film där han grundligt går igenom och ställer olika SUP-brädor mot varandra. Bland annat pratar han om konstruktion, material, tillbehör och inte minst hållbarhetsaspekten. För i en tid när hållbarhet är viktigare än någonsin handlar det om att tänka på vad som är bäst i längden.

”Det handlar snarare hjälpa paddlare att veta vad de köper och utifrån det kunna ta medvetna beslut. Allt för att man ska hitta vad som passar ens behov bäst, så att man kan maximera sin upplevelse och investering i sporten”, säger James och är noga med att poängtera att han vill medvetandegöra och inte är ute efter att svartmåla de billigare alternativen.

James Venimore på Kajaktiv i Dala-Floda.
James Venimore på Kajaktiv i Dala-Floda.

Kvalitetsprodukter, service och Dala-Flodas förutsättningar

Att sprida kunskap om paddling, såväl material som teknik och upplevelse, är något James är väl införstådd i. Sen han flyttade till Dala-Floda för 30 år sedan har orten blivit ett hajpat ställe i paddlingsvärlden och lockar många paddlare. James och Kajaktiv kan ta på sig en stor del av äran.

”Jag tror att vi kom in med ett nytt sätt att paddla på älven med våra vitvattenskajaker och vår forspaddling, plus att vi hade stor erfarenhet från den internationella paddlingsvärlden. Sen var vi också de första att pusha för guidade upplevelser med havskajak. Många skrattade åt oss då, men det är en större marknad och vi har hållit fast vid vad vi tror på. Över tid har vårt fokus på kvalitetsprodukter och god service, i kombination med att vi verkligen brinner för sporten, bidragit till att den också vuxit sig starkare här.”

Att naturen och omgivningarna i Dala-Floda är optimala för just paddling gör också sitt till.

”Vattnen i Lissfors är väldigt speciella. Det finns både utmanande forsar och enklare plana vatten precis utanför den lokala klubbstugan, vilket gör att vi har något för alla nivåer och olika typer av paddling. Paddlingen har blivit en stor del av Dala-Flodas identitet i den svenska friluftsvärlden. Alla vet att vi och paddlingen finns här”, avslutar James.

Läs mer om Kajaktiv och deras verksamhet på deras webbplats (länk).

Se James film om SUP-brädor