Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

Ångbåtsbryggan i Gråda nyrenoverad

Gråda ångbåtsbrygga står nu nyrenoverad, stabil och redo att fortsätta tjäna Dalälvens båtfolk. Ångbåtsbryggan och Gråda har sedan långt tillbaka haft en betydande roll för sjötrafiken i Siljan och älven. Platsen och bryggan har därmed ett stort kulturhistoriskt värde, och är idag ett välbesökt smultronställe för både fastboende och besökande i Gagnef med omnejd.

Det är en ljummen lördagskväll den första juli 2023. Längs den slingrande vägen ned mot Österdalälven och Gråda ångbåtsbrygga pryds träd och hagarnas stängselstolpar av flaggor. Ett 40-tal besökare lät sig inte skrämmas av några regndroppar, utan hade samlats för att tillsammans fira och inviga den nyrenoverade bryggan.

Olof Fritz från Gråda inledde kvällen med att hälsa välkomna och berätta om ångbåtsbryggans historiska roll, samt presenterade de ideella krafter som tillsammans gjort renoveringen av bryggan möjlig. Något senare ljöd en mäktig fanfar från näverlur över älv och äng då bandet klipptes av sparbankens vd Björn tillsammans med Olof.

Till fioloktett ackompanjerad av gitarr avnjöts därefter hembakt fika och det fanns tillfälle att beträda den nyinvigda bryggan. Kvällen till ära hade också motorvarpbåten M/S Erik, som också bidragit till renoveringen, lagt till vid bryggan utöver de båtar som förtöjts vid hamnplatserna.

För renoveringen av Gråda ångbåtsbrygga har Leksands Sparbank som huvudsponsor bidragit med 25 000 kr genom bankens Insatser för bygden.

Steam ship jetty Gråda
Steam ship jetty Gråda
Olof Fritz från Gråda
Steam ship jetty Gråda
Björn Rinstad och Olof Fritz
Steam ship jetty Gråda
Steam ship jetty Gråda

Ansök om Insatser för bygden

Kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar och privatpersoner kan ansöka om ekonomiskt stöd via "Insatser för bygden". Det är vårt sätt att återivestera sparbankens överskott i bygden, så att pengarna stannar här och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang i vårt närområde.