Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss

Minnesstenen på Käringberget invigd: Hedrar offren av häxprocesserna

1671 avrättades åtta kvinnor på toppen av Käringberget i Leksand. De brändes på bål, dömda till döden för häxeri. Mer än 350 år senare finns nu en minnessten på plats för att hedra de oskyldigt dömda kvinnorna – och för att verka som en viktig påminnelse för oss i dagens samhälle.

Det var många som hade letat sig upp på toppen av Käringberget för att vara med när minnesstenen skulle invigas. Folk hade slagit sig ner i stolar, på stenhällarna och i lingonriset för att ta del av det gedigna och genomtänkta programmet.

”Invigningen blev över all förväntan. De olika delarna i programmet fungerade utmärkt tillsammans: kulning, kören Qvinnoväsen med spelmän, högtidstalare, historieberättare Marit Norin, dansaren Linda Knuts, Dalvisa på klarinett och en tyst minut. Efteråt serverades kaffe och fyra meter tårta i bystugan. Människor kom fram och berättade att de rördes till tårar under ceremonin och alla betonade hur viktig en sådan här minnesplats är för Leksand och för framtiden”, säger Per-Arne Björk, ordförande i Käringbergets Bystugeförening.

Initiativet till en minnessten kom från Åsa Pellas och Johanna Nobelius. Efter ett besök i Mora hade de sett och inspirerats av den minnesplats som fanns där. Bystugeföreningen var inte sena med att haka på när de hörde talas om planerna – de ville gärna vara med om att förverkliga en minnesplats även i Leksand. Minnesstenen och invigningen har sedan skapats av en projektgrupp.

”Alla som deltagit i projektgruppen har känt ett starkt personligt engagemang. Minnesplatsen hade inte kommit till utan generösa bidrag från Leksands Sparbank, Leksands Kommun, Leksands Pastorat, Leksands Knäckebröd, Adam Munthe och andra privata donatorer.”

Foto: Ragnar Nyberg
Initiativtagarna Johanna Nobelius och Åsa Pellas. Foto: Ragnar Nyberg.

Ansök om Insatser för bygden

Kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar och privatpersoner kan ansöka om ekonomiskt stöd via "Insatser för bygden". Det är vårt sätt att återivestera sparbankens överskott i bygden, så att pengarna stannar här och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang i vårt närområde.