Nytt gym stärker både muskler och gemenskap

Ett sprillans nytt gym stärker både muskler och gemenskap på brandstationen i Gagnef. Nu har de 20 deltidsbrandmännen möjlighet att träna under tiden de har jour, vilket är en ny lyx och dessutom något som kan generera ännu bättre möjligheter för stationens framtida tillväxt. 

Fem brandmän på det nya gymmet på brandstationen i Gagnef.
Kent Andersson, Amanda Lejros, Jonas Karlström, Stefan Holmer och David Rönngård i det nya gymmet på brandstationen i Gagnef.

Det är liv och rörelse på brandstationen i Gagnef och turligt nog är det inte på grund av något larm. Lokalen mitt emot ICA är basen för de närmare 20 deltidsbrandmän som ser till att det alltid står ett team redo för utryckning om olyckan skulle vara framme. Sedan i höstas kan stationen även stoltsera med ett sprillans nytt gym. De har själva stått för arbetsinsatsen med renovering och bygge, medan ett bidrag från sparbankens Insatser för bygden gjort det möjligt att köpa in ordentliga maskiner och utrustning.

” Vi trodde inte att det var sant när vi fick beskedet om att vi fått ansökan beviljad. Det här har verkligen öppnat upp för nya möjligheter för oss. Tidigare har vi inte kunnat träna när vi haft jour, eftersom vi har en inställelsetid på fem minuter. Då går det inte att ta en löprunda eller åka iväg till något annat gym. Så att kunna träna här på stationen är guld värt. Tidigare bestod ”gymmet” av gamla hopplockade grejer, placerade i ett litet utrymme med betonggolv. Det vi har nu är rena lyxen”, säger Jonas Karlström.

Gymutrustning på det nya gymmet på brandstationen i Gagnef.

Ovanligt mycket folk på stationen

Jonas konstaterar att de som brandmän behöver träna för att hålla och orka på uppdragen.

”Nu finns det inga ursäkter längre, när vi har förutsättningarna på plats på stationen. Det har verkligen blivit ett lyft och dessutom ger gymmet så mycket mer än bara träningen. Det blir en naturlig samlingspunkt som stärker gemenskapen här på stationen.”

Den där gemenskapen verkar i och för sig redan vara rätt bra. När klockan närmar sig 10 börjar folk droppa in en efter en. Även de brandmän som inte har jour brukar göra ett besök och slå sig ner vid bordet i fikarummet. Det är god stämning, med många skämt och skratt.

”Det är ovanligt att det är så mycket folk på en station. Man kommer in och säger hej, tränar, fikar eller sätter sig på kontoret för att plugga eller distansjobba.”

Underlättar nyrekrytering

Det är Gagnefsbor i olika åldrar och med olika bakgrunder som ställer upp på stationen. Amanda Lejros är undersköterska och den senaste rekryten. Stefan Holmer jobbar på elfirma, David Rönnegård pluggar till lärare och Kent Andersson är pensionär. Just den senare sysselsättningen gör honom till en extra bra resurs, då han ofta kan hoppa in med kort varsel och täcka upp på jouren när någon annan får vardagsförhinder. Fast nu har han aviserat pensionering även från uppdraget som deltidsbrandman.

”Det kommer bli ett tapp förstås och det blir en utmaning att pussla ihop alla pass. Det är generellt en utmaning att rekrytera nya brandmän. Med vår inställelsetid måste man ju bo väldigt nära stationen. Fast det nya gymmet är något som gör rekryteringen lättare. Att kunna erbjuda möjligheten till träning, inte bara när man har jour, utan att kunna komma hit och träna dygnet runt, är en väldigt bra förmån”, säger Jonas.

De har ett rullande schema, där man har jour en vecka i stöten. Då finns en grupp på en styrkeledare och fyra brandmän redo att rycka ut om det skulle behövas.

”Vi gör det för att hjälpa andra. De flesta av oss är dessutom född och uppväxta här i kommunen och det blir ett sätt att ge tillbaka till bygden. Kanske också ett sätt att få den att överleva och finnas kvar, det är ju ändå en service och en trygghet till alla som bor här”, säger Stefan Holmer och tillägger sen med ett skratt att det ju är rätt kul att få åka brandbil också.

Samtidigt är de alla tydliga med att det inte bara är de som brandmän som påverkas av deras engagemang. Hela familjen behöver vara redo att täcka upp under en jourvecka, när larmet när som helst kan gå och allt måste släppas direkt. Samma sak med ordinarie arbetsgivare, tillåter att anställda när som helst kan behöva rusa iväg på larm.

Extra energi och motivation

Det nya gymmet har blivit en riktig energiinjektion. I samband med ansökan till Insatser för bygden startade de en förening, som de nu har som språngbräda för framtida gemensamma aktiviteter. Till exempel vill de få ihop pengar till en stakmaskin till gymmet. De pratar även om att åka iväg på tävlingar tillsammans, som Vasaloppet, eller föreläsningar med exempelvis kostrådgivare.

”Vi kan inte nog säga vilket lyft det har blivit att få gymmet på plats. Att ha ordentliga maskiner och ett ordentligt utrymme är guld värt och ger oss alla extra energi och motivation. Sen som sagt, för oss är det mer än bara ett gym. Det stärker inte bara kroppen, utan även gemenskapen oss brandmän emellan”, avslutar Jonas. 

---

Vi på Leksands Sparbank har bidragit med 85 000 kronor till byggandet av gymmet på brandstationen, via våra Insatser för bygden.

Ansök om Insatser för bygden

Kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar och privatpersoner kan ansöka om ekonomiskt stöd via "Insatser för bygden". Det är vårt sätt att återivestera sparbankens överskott i bygden, så att pengarna stannar här och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang i vårt närområde.