Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss

Storsatsning på unga entreprenörer

Den ettåriga utbildningen Ungt Entreprenörskap ska lyfta och utveckla unga entreprenörer. Fokus ligger på att starta och driva eget företag och är unik då den riktar sig specifikt mot unga, som kommer direkt från gymnasiet, har drivit UF-företag, är företagare, vill starta företag eller har en idé och vill utveckla sitt entreprenörskap.

Hösten 2023 startar utbildningen "Ungt Entreprenörskap" på Leksands Folkhögskola. Det är en utbildning för den som under ett år vill jobba med både sig själv och sin företagsidé. 

”Under utbildningen utgår du alltid från och jobbar med dig och ditt företag. Varvat med eget arbete och utveckling av det egna företaget får man lära sig olika delar inom företagande, som företagsekonomi, design thinking, personlig utveckling, hållbarhet och retorik. Utöver det blir det företagsbesök och inspirationsföreläsningar av spännande entreprenörer. Målet är att man har lagt grunden sitt företag och kan fortsätta driva företaget på ’egen hand’ efter ett år på skolan", berättar projektledare Minna Smångs.

För unga som vill driva företag

Utbildningen riktar sig unga som är intresserade av att driva företag. Kanske ska man ta studenten till våren eller varit ute i arbetslivet i några år och vill testa att driva eget företag. 

”Kanske har du redan en färdig idé eller flera olika som du vill testa. Det går att driva företaget själv, men också tillsammans med andra. Vem vet, du kanske hittar din nya kollega under utbildningen?", säger Minna.

Viktig satsning för bygden och Dalarna

Idag skapas fler än fyra av fem jobb skapas i företag med färre än 50 anställda. Det gör småföretagande och entreprenörskap otroligt viktigt för samhällsutvecklingen. 

”Företag är jätteviktigt för samhället – och såklart även för Dalarna. Och utbildningen är öppen för sökanden över hela landet, får vi hit unga entreprenörer till Dalarna. Några kanske till och med vill stanna kvar efter året på skolan. Det är också en förhoppning!”

---

Ansökan till ”Ungt Entreprenörskap” på är öppen till 15 april. Utbildningen börjar i augusti och är ett år på heltid. Första terminen är 100 % på plats på Entreprenörskolan i Leksand, andra terminen är delvis på distans.

Vi på Leksands Sparbank är med och stöttar satsningen via våra Insatser för bygden.

Ansök om Insatser för bygden

Kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar och privatpersoner kan ansöka om ekonomiskt stöd via "Insatser för bygden". Det är vårt sätt att återivestera sparbankens överskott i bygden, så att pengarna stannar här och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang i vårt närområde.