Siljan blir mer och mer populär och drar mycket folk både sommar och vinter. Med mer människor i och kring sjön, blir också risken för olyckor större. 

Sjöräddningssällskapet har precis startat upp en räddningsstation vid Siljan och nu donerar Leksands Sparbank en räddningsbåt och en hydrokopter med absolut modernaste teknik till Sjöräddningssällskapet. Det möjliggör en säker utveckling av aktiviteter och turism på och runt Siljan.

"De här farkosterna är nycklarna till att vi ska kunna bedriva verksamhet på Siljan. Räddningsbåten och hydrokoptern är utrustade med absolut senaste teknik, till exempel kommer vi att kunna se vad som finns på sjön eller isen med radar oavsett väder och vilken tid på dygnet det är. De möjliggör att vi kan finnas på plats och patrullera Siljan vid helger och stora evenemang året runt", berättar Gustav Wallheden som är ansvarig för räddningsstationen Siljan/Runn.

Vad betyder det här för säkerheten på Siljan?

"Hydrokoptern kan vara skillnaden mellan liv och död när till exempel en skridskoåkare går genom isen. Vid dåliga isar går det inte att ta sig ut snabbt och säkert med något annat, men med hydrokoptern fixar vi det. Hydrokoptern är en av de första vid svenska insjöar", säger Gustav Wallheden.

Hydrokoptern ska sjösättas i början av vintern. Sjöräddningssällskapet kommer att patrullera på Siljan alla helger under vintern efter sjösättningen.

Nära samarbete med räddningstjänsten

Rune Daniels, räddningschef på Räddningstjänsten i Rättvik, har under flera år drivit frågan om att få bättre resurser för säkerheten på Siljan sommar och vinter. Han är glad att Sjöräddningssällskapet nu kommer till Siljan.

"Det är helt suveränt! Vi ser väldigt positivt på det här och vi stöttar Sjöräddningssällskapet genom utbildning och gemensamma övningar. Siljan är en stor sjö och det blir mer folk på sjön för varje år, det här är mycket välkommet, säger Rune Daniels.

Möjligheter för fritid och tillväxt i turismnäring

I det här projektet återinvesterar Leksands Sparbank 1 500 000 kronor i sjösäkerhet vilket även ger förutsättningar till ökad tillväxt inom turismnäringen runt Siljan.

"Siljan är en fantastisk sjö för både bofasta och för turismnäringen. Att utveckla det som händer på och runt Siljan ger stora möjligheter för bygden och för Dalarna. Vi vill bidra till att den utvecklingen ska kunna ske, och att det ska ske så säkert som möjligt", säger Bo Liljegren på Leksands Sparbank.

Fakta om hydrokopotern och räddningsbåten

En hydrokopter är en farkost med fläktmotor som kan ta sig fram på snö, is och vatten. Den är särskilt användbar vid dåliga isar vintertid.

Räddningsbåten kommer att vara stationerad i Siljan. Hydrokoptern är mobil för att kunna användas på sjöar runt om i Dalarna vid behov och kommer att delas av Sjöräddningssällskapet och Räddningstjänsten genom ett nära samarbete.