Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Skatt vid enskild firma – vad ska man tänka på?

Enskild firma är den vanligaste företagsformen i Sverige, men trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller. Vi har tagit hjälp av en expert för att bena ut vad som gäller.

Business woman on her way to a meeting

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma?

Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

Vad ska man tänka på vad gäller skatt i enskild firma?

När man driver enskild firma har man tre valmöjligheter kring hur man skattar för sitt resultat.

  1. Du kan antingen lägga in resultatet i företaget och skatta för det som företagssparande till låg eller ingen skatt. Detta använder du om du vill att pengarna ska vara kvar i företaget. 
  2. Vill du använda resultatet för privat bruk, skattar du för det som kapitalinkomst eller 
  3. Skatta som näringsinkomst, vilket motsvarar löntagarens lön.

Hur fungerar skatten vid företagssparande?

Skattar du för ditt resultat som företagssparande har du tre alternativ. Antingen använder du en periodiseringsfond, där du kan spara 30 procent av inkomsten utan att betala skatt i sex år. Men när de sex åren gått, då behöver du vara beredd på att betala det du skjutit upp i skatt. Eller så använder du en expansionsfond, som innebär samma teknik som i ett aktiebolag, där vinsten får ligga kvar i bolaget och beskattas med en bolagsskatt på strax över 20 procent. Eller så använder du ett skogskonto som är aktuellt för skogsägare.

Hur fungerar skatten om du väljer slutbeskattning som kapitalinkomst?

Skattar du för ditt resultat som kapitalinkomst så beräknar man först en möjlig kapitalinkomst. Detta beräknas som det beskattade kapitalet multiplicerat med en ränta som idag är ungefär sex procent. Beloppet du får fram kan du beskatta som räntefördelning eller helt eller delvis spara till kommande år. Räntefördelningen beskattas som kapitalinkomst, det vill säga du betalar bara 30 procent i statlig skatt. Men får å andra sidan inga sociala förmåner.

Hur fungerar skatten om du väljer slutbeskattning som näringsinkomst?

Skattar du för ditt resultat som inkomst av näringsverksamhet, då betalar du egenavgifter och betalar kommunal inkomstskatt. Vid höga inkomster tillkommer en statlig skatt på 20 procent. Beskattningen är likvärdig den som sker för löner.

Vilken form ska man då välja?

Du ska gå efter vilket behov du har av pengarna. Räntefördelning och periodiseringsfond är de två vanligaste sätten.

När ska man betala in skatten för enskild firma?

Skatten betalas in varje månad, samma belopp, eller varje kvartal, om du anmält det. Detta sker genom F-skatt.
Om man lämnat in en preliminärdeklaration, kan man ändra den efter hand beroende på hur verksamheten utvecklar sig?
Ja, man kan ändra sin preliminära självdeklaration om man märker att resultatet kommer att bli annorlunda än vad man tidigare beräknat.

Vad händer om jag betalat in för mycket?

Då får du tillbaka mellanskillnaden, samma om du betalat in för lite. Men då måste du givetvis betala istället.

Bör man vara extra försiktig när man driver enskild firma?

Ja, driver du enskild firma bör du vara extra försiktig eftersom du har personligt ansvar för företagets skulder. Skulle din firma hamna i ekonomisk knipa, riskerar även du själv som privatperson att hamna i ekonomisk kris. Driver du ett aktiebolag så har du satt in ett aktiekapital i bolaget, och hamnar firman i svårigheter kan du förlora det kapitalet, men inget mer än så om inte exempelvis banken kräver borgen. Samtidigt är enskild firma den enklaste företagsformen. Om ditt företag växer och du vill anställa kan du fundera på att byta företagsform.

Vad gör man om man tycker att det här är svårt?

Känner du dig osäker, ta hjälp av en redovisningsfirma. Det kostar en slant, men då blir det rätt och du slipper lägga din arbetstid på att lära dig något som du kanske inte tycker är kul.