Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

Årets virvelvind 2024

Med vårt nyinstiftade hållbarhetspris ”Årets Virvelvind” vill vi uppmärksamma personer som gör det lilla extra. De som tänker nytt, gör skillnad och bidrar till ett hållbart och attraktivt Dalarna.

Som ett led i vår satsning på att uppmuntra personer som bidrar till att Dalarna blir mer hållbart och attraktivt har vi instiftat priset Årets Virvelvind. 

Årets Virvelvind delas ut varje år till två personer som på olika sätt gör skillnad i regionen: en person under 25 år och en person över 25 år. Vinnarna tilldelas en prissumma om 50 000 kronor vardera. Dessutom får de varsitt helt unikt alster, formgivet av en hantverkare med koppling till Sätergläntan. 

Årets två virvelvindar utses av en jury bestående av fem namnkunniga dalaprofiler, som med sina olika bakgrunder och kompetenser tillsammans kan garantera värdiga och relevanta pristagare. Årets jury offentliggörs i mars 2024.

Priset delas ut i juni varje år.  

Årets Virvelvind
  • Ett hållbarhetspris som delas ut varje år till två personer som gör skillnad i bygden: en person under 25 år och en person över 25 år.
  • Vinnarna tilldelas en prissumma om 50 000 kronor vardera. Dessutom får de varsitt helt unikt alster, formgivet av en hantverkare med koppling till Sätergläntan. 
  • Årets två virvelvindar utses av en namnkunnig jury, bestående av fem dalaprofiler.
  • Priset delas ut i juni varje år.  
Grön natur, Siljan och timmerstugor

Tipsa juryn

Vet du någon som du tycker skulle passa som Årets Virvelvind? Skicka ett tips till juryn!

Urban Brötegård har formgivit statyetten till Leksands Sparbanks hållbarhetspris Årets Virvelvind 2024.

Urban Brötegård formger Årets virvelvind

Nu är det avgjort. Årets virvelvind 2024 skapas av konsthantverkaren och slöjdaren Urban Brötegård från Vikmanshyttan. Tromber och rock’n’roll har inspirerat honom i formgivningen av de statyetter som delas ut till vinnarna av Leksands Sparbanks nyinstiftade hållbarhetspris i sommar.

Här är juryn

Årets Virvelvindar utses av en jury bestående av personer som med sina olika bakgrunder och kompetenser tillsammans kan garantera värdiga och relevanta pristagare. Här är årets laguppställning.

Roza Güclü Hedin.

Näringspolitisk chef Mellansvenska Handelskammaren, tidigare riksdagsledamot.

Näringspolitisk chef Mellansvenska Handelskammaren och har lång erfarenhet av att på olika sätt arbetat med frågor som rör näringslivet, på såväl nationell som regional och lokal nivå. Tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, där hon under 12 år representerat Dalarna.

David Levrén.

Ideellt engagerar i en rad lokala projekt i Dala-Floda samt projektledare på Dalarna Science Park.

Har ett stort engagemang i föreningslivet, framför allt som ordförande Floda Forsfarare samt en rad projekt och initiativ som utvecklat hemorten Dala-Floda. Även företagsutvecklare och projektledare på Dalarna Science Park.

Linnea Falkinger.

Entreprenör, grundare av CashewMeetly. 

Hållbarhetsentreprenör och grundare av det innovativa livsmedelsföretaget CashewMeetly, där hon skapat en helt unik proteinrik produkt av rester från cashewäpplet. Hon är dessutom engagerad i social hållbarhet, där hennes affärsidé bland annat skapar jobb åt arbetslösa kvinnor i Afrika och återinvesterar i landets småföretagare och ungas utbildning.

Johan Joliden.

Scenkonstnär, verksamhetsledare Rättviks Kultursällskap.

Scenkonstnär bosatt i Rättvik, där han leder olika kulturprojekt för landsbygden i sin roll som konstnärlig ledare för Rättviks Kultursällskap, som han också är medgrundare till. De senaste åren har han bland annat gjort publiksuccé med sommarteatern Ronja Rövardotter i Skålberget.

Daniel Olsson.

Verksamhetsledare Dalapop.

Verksamhetsledare på Dalapop, resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna. Här får artister, band, producenter och arrangörer att hitta rätt musikbranschen. Daniel har arbetat med alltifrån studieförbund och kommun, till att lansera svensk musik utomlands och ansvara för en av Sveriges största festivaler.

Daniel Olsson, David Levrén, Linnea Falinger och Johan Joliden ska utse Årets Virvelvind. Roza Güclü Hedin saknas på fotot.
Overhead view of architects and designers reviewing blueprints

Formge Virvelvinden: Tävling för hantverkare

Hur ska ett pris till en virvelvind se ut? Vi ger hantverkare med koppling till Sätergläntan chansen att använda sina konstnärliga förmågor för att skapa det alster som delas ut till 2024 års virvelvindar. Den vinnande hantverkaren får inte bara uppmärksamhet och synlighet som formgivare, utan även ett skaparstipendium om 5000 kronor.