Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

Urban Brötegård formger Årets virvelvind 2024

Årets virvelvind 2024 skapas av konsthantverkaren och slöjdaren Urban Brötegård från Vikmanshyttan. Tromber och rock’n’roll har inspirerat honom i formgivningen av de statyetter som delas ut till vinnarna av Leksands Sparbanks nyinstiftade hållbarhetspris i sommar.

Priset ska uppmärksamma personer i bygden som gör det lilla extra för att bidra till ett hållbart och attraktivt Dalarna – någon som är en virvelvind. Det är också dessa teman träslöjdaren Urban Brötegård tagit tillvara i sin formgivningsidé. Den som gjorde honom till den konsthantverkare som får uppdraget att formge statyetterna som överlämnas till årets pristagare.

”När jag tänker på en virvelvind ser jag framför mig en person med mycket fart, fläkt och energi. Det är de egenskaperna jag har försökt att återskapa och omsätta i träform. Jag såg orkanvindar och tromber framför mig och hämtade mycket inspiration från det, tillsammans med lite rock’n’roll”, säger Urban Brötegård när han – utan att avslöja alltför mycket – beskriver sin design.

Just nu jobbar han utifrån en prototyp för att förfina konstruktionen och hitta rätt avvägningar i materialet. Den slutliga statyetten – som tillverkas i två exemplar, en till vardera pristagaren – kommer att presenteras i anslutning till prisutdelningen i juni.

”Trä är ett väldigt tacksamt material att jobba med, framför allt för att det finns så många olika träslag, med olika egenskaper. Man kan göra så otroligt mycket bara man vet vilken sort man ska välja. Det har också varit spännande med formgivningen av priset, att hitta det träslag som kan fungera för den design jag såg framför mig och sedan jobba med trät för att skapa den formen.”

Urban Brötegård läser just nu tredje och sista året på Sätergläntans träslöjdsutbildning i Insjön. Även om han slöjdat hela livet var det först 2021 som han bestämde sig för att satsa på hantverket fullt ut.

”Det har alltid varit roligt att hålla på med trä, men även om drömmar alltid funnits har slöjdandet framför allt varit en hobby. Sen bara bestämde jag mig. Ska jag satsa och prova ska det vara nu, innan jag blir äldre och händerna inte hänger med längre. Jag har inte ångrat mig, utan snarare blivit ännu mer säker på att det här är det jag vill göra. Nu har jag startat företag och är helt inriktad på att fortsätta satsa.”

Om Urban Brötegård

Urban Brötegård kommer från Vikmanshyttan och har slöjdat hela livet. Just nu läser han tredje och sista året på utbildningen ”Slöjd och hantverk – form och kultur” med inriktning trä på Sätergläntan i Insjön. Tidigare har han bland annat uppmärksammats för sin återanvändbara julgran i björkträ, som fick ett hedersomnämnande av Föreningen Svensk Slöjd som ”Årets förnyare 2022”. Han har dessutom sålt sina alster på Svensk Hemslöjd i Stockholm och Mora Hemslöjd i Mora.

Grön natur, Siljan och timmerstugor

Årets Virvelvind

Med hållbarhetspriset ”Årets Virvelvind” vill vi uppmärksamma personer i bygden som gör det lilla extra. De som tänker nytt, gör skillnad och bidrar till ett hållbart och attraktivt Dalarna