Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Med starka lösenord blir du tryggare

Med starka lösenord som du byter ofta får du större säkerhet i den digitala världen. Här kommer några tips på vad du behöver tänka på kring lösenord. 

Two people working in front of the computer together

Vi har alla en mängd lösenord till höger och vänster. För många är det svårt att hålla koll på alla lösenord och använder därför samma eller liknande lösenord. Och konsekvenserna kan bli förödande. Så här blir du starkare i kampen mot bedrägerier. 

 • Använd starka lösenord

  I stället för att använda ett ord kan du bilda en fras som kan vara lätt att komma ihåg. Det kan vara en sång, eller mening som du sätter ihop. Till exempel ”Jag Tycker Om Att Läsa Artiklar På Nätet” blir ”JTOALAPN”. Eller ”Bää Bää Vita Lamm Har Du Någon Ull” blir ”BBVLHDNU”. Använder du dessutom både små och stora bokstäver, siffror och specialtecken, har du ett riktigt bra och starkt lösenord.

  Undvik lösenord som kan kopplas till dig som person. Grannen vet säkert vad din katt heter. 

 • Byt lösenorden ofta

  Lägg in en påminnelse i din kalender så att du kommer ihåg att byta lösenord. Om du misstänker att ditt lösenord har blivit hackat behöver du genast byta lösenord. 

 • Använd tvåstegsautentisering

  Tvåfaktorsautentisering är en säkerhetsfunktion som innebär att du använder ytterligare en identifiering än bara ditt lösenord. Det kan till exempel vara en engångskod som skickas till ditt mobilnummer som du behöver vid inloggning. 

 • Använd en lösenordshanterare

  Du kan ladda ner en applikation till din mobil som lagrar alla dina lösenord på ett och samma ställe. Då behöver du bara ett starkt lösenord för att komma in appen där du sedan samlar alla dina andra lösenord. 

 • Lämna aldrig ut dina lösenord

  Banker, myndigheter, och andra seriösa företag kommer aldrig att be dig lämna ut dina lösenord. Om någon ringer eller mejlar dig och ber om lösenord, Mobila BankID eller liknande, avsluta kontakten genast. 

Så här identifierar du dig hos oss

När du använder våra tjänster, eller skriver under avtal och uppdrag, behöver du identifiera dig med någon av våra identifieringsmetoder

Andra läste också

 • 5 varningsklockor för att inte leva över sina tillgångar

  Att leva över sina tillgångar kan skapa stora problem i vardagen. Men vilka är varningssignalerna längs vägen innan privatekonomin helt gått över styr? Se upp med det här!

  Att inte leva över sina tillgångar
 • Förseningar på resan – och vad du kan göra

  När resan inte går som planerat kan det vara bra att veta att du har rätt till ersättning. Här listar vi de vanligaste händelserna och vad du har rätt till.

  Få koll på dina rättigheter på resan