Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Navigator: Programmet som får företagen och bygden att växa

En driven företagare, ett företag med tillväxtpotential och fyra handplockade spetskompetenser. Den kombinationen utgör grunden i Navigator, ett program med bevisat stora effekter för såväl företaget som samhället. Våren 2023 startar programmet för första gången i Dalarna.

Konceptet: Så funkar det

Programmet Navigator bygger på att företag med stor tillväxtpotential under två år får tillgång till fyra externa spetskompetenser, så kallade coacher.

De fyra coacherna väljs specifikt för varje deltagande företag. Dessa bidrar sedan med sin samlade kunskap och erfarenhet för att stötta företagen och företagarna att ta nästa steg i sin utveckling.

Våren 2023: Företagen

De fem företag som deltar i programstarten våren 2023 är:

  • Sagolandet Tomteland, Mora.
  • MARAB Mora Automation & Robotteknik AB, Orsa.
  • Konditori Siljan AB, Leksand.
  • Voene AB, Leksand.
  • Helldéns Svets & Smide AB, Insjön.

Träffa företagarna som deltar

Voene: "Precis vad vi behöver för att växa"

Leksandsföretaget Voene expanderar snabbt och efterfrågan på deras tjänster inom trafikmaterial är enorm. Tillväxttakten gör det svårt att hinna med och växa på ett hållbart sätt. Det hoppas de kunna få hjälp med när de nu går in som ett av fem företag i den första omgången av Navigator.

Tomteland: "En boost för oss i vår företagsresa"

Verksamheten har vuxit snabbt och nu står familjen Collett, ägare av Sagolandet Tomteland, inför utmaningen att fortsätta tillväxten på ett balanserat sätt. Så när familjen hörde talas om Navigator var det inget att fundera på. De skulle vara med.

Konditori Siljan: "Wow, vilken lyx"

Siljans Konditori i Leksand är för många en klassiker på konditorikartan. Fast ägarna Linda Johansson och Robert Tamm vill stärka positionen ytterligare – och dessutom erövra nya marker. Att då vara med i Navigator blev en spännande möjlighet.

Marab: "Vi vet att vi vill växa och bli fler"

Systrarna Matilda och Johanna Bastman har höga ambitioner för familjeföretaget. De vill växa, öka omsättningen och bli fler. För det krävs en plan – och det är just vad de hoppas få ut av att vara med i Navigator.

Happy business man in Leksands Sparbanks' foyer

Affärschefen: "Det händer grejer när man gör det här"

Det har saknats satsningar på att få det befintliga näringslivet att växa. Till nu, när Leksands Sparbank i samarbete med Dalarna Science Park startar Navigator – ett program med bevisat stora effekter. 

Så går det till: Vägen in i Navigator

1. Identifiera företag

Sparbankens företagsrådgivare identifierar potentiella företagskunder med ambition att växa och utvecklas, som kan få effekt av att vara med i Navigator.

2. Hitta potential och skalbarhet

Dalarna Science Park tar vid och även de gör en bedömning av företagen utifrån faktorer som tillväxtpotential och skalbarhet.

3. Handplocka coacher

Varje antaget företag matchas med fyra coacher. Dessa handplockas för sin spetskompetens, för att kunna stötta företaget med all sin erfarenhet och kunskap.

Mer om Navigator

  • Sverige har cirka 1,1 miljon registrerade bolag, varav 99 procent av dem ingår i kategorin små- och medelstora företag. Upp till 70 procent av dessa företag uppger att de kan tänka sig att växa både med ökad omsättning och antalet anställda, men säger samtidigt att brist på kompetens, tid och resurser hindrar dem från att fullfölja sina ambitioner. 
  • Navigator-programmet bygger på att etablerade företag med stor tillväxtpotential under två år får tillgång till fyra externa spetskompetenser, så kallade coacher. 
  • De fyra coacherna väljs specifikt för varje deltagande företag. Dessa bidrar sedan med sin samlade kunskap och erfarenhet för att stötta företagen och företagarna att ta nästa steg i sin utveckling.
  • När konceptet Navigator introducerades i Värmland, då som ett EU-projekt, deltog 20 företag inom olika branscher. Dessa hade efter två år ökat sin sammanlagda omsättning med 222 procent och antalet anställda med 45 personer.
  • Bakom satsningen i Dalarna står Leksands Sparbank i samarbete med Dalarna Science Park. Projektet är delfinansierat av Vinnova.
  • Sparbanken har identifierat de fem företag som deltar i premiäromgången. Därefter tar processledare vid Dalarna Science Park vid för att leda programmet framåt. 
Är du intresserad av att vara med?

Om du är företagare och vill veta mer om Navigator och vad det innebär, prata med din företagsrådgivare på Leksands Sparbank.