Sommaren 1929 anordnades en utställning med verk av verksamma konstnärer i Leksand. För att förebygga denna konstsamlings förskingring efter utställningens slut tog Gustaf Ankarcrona initiativet till bildandet av Leksands Konstsällskap. Denna tanke togs mot med stor entusiasm från början och Leksands Sparbank kom med ett startbidrag. 

Föreningen hade ingen lokal för konstgalleri men fick några väggutrymmen i det nya tingshuset till förfogande. 1952 fick konstsällskapet en plats på övervåningen i det nya huset för Leksands Hemslöjdsförening fram till dess att hemslöjden behövde lokalen själv och konstföreningen återigen var hemlös. Under konstens hemlöshetsperiod blev delar av galleriet deponerade i sparbankens lokaler. 

Sparbankens roll av konstbefrämjare kännetecknades också av att endaste de yppersta konstnärer anlitades för utökningen av  bankens eget porträttgalleri över sina egna prominenser, styrelseordföranden och bankdirektörer. För att pryda de egna lokalerna gynnade också bankledningen de verksamma konstnärer inom orten genom inköp av deras alster. Några av de konstnärer som finns att beskåda på Leksands Sparbank:

  • Ottilia Adelborg
  • Gustaf Ankarcrona
  • David Tägtström
  • G. Th. Wallén
  • Stina Sunesson

Leksands Sparbank och konsten idag

Idag stöttar Leksands Sparbank flera kulturella och konstnärliga föreningar. Bland annat har banken i många år varit stolt sponsor till Konst runt Siljan som anordnas varje år vid Kristi Himmelfärdshelgen (undantaget 2020 pga Coronapandemin).