– Vi har de senaste åren expanderat och investerat i de nya teknikerna med digitalt tryck och storformat och försöker vara så breda som möjligt, berättar Håkan.

Berätta mer, vad gör ni på Bokstaven i Rättvik? 
– Vi producerar trycksaker i alla former och storlekar och dessutom rolluper, banderoller och trottoarpratare. Sen producerar vi även våra fyra egna tidningar Rättviks Nytt, Magasin Leksand, Annonstidningen Masen i Mora och Kråkbladet i Svärdsjö. Och på det trycker vi ju på uppdrag av andra, exempelvis Leksands IF medlemstidning Leksingen och Dansbladet till Dansbandsveckan.

Det var för fyra år sedan, i samband med en investering av en ny tryckpress, som Håkan insåg att maskinen stod outnyttjad vissa dagar, något som även var ett dilemma för andra tryckerier i närområdet.

- Det var då vi började prata om att gå ihop i en strävan att säkra arbetstillfällen och använda maskinerna så effektivt som möjligt. Vi började prata med Leksandsbladet och sedan Magasinet som sedan blev ett, Magasin Leksand. För knappt ett år sedan gick vi ihop med ABE tryck i Mora och nu senast gick vi ihop med Rättviks tryckeri. Så idag fyller vi vår tryckpress hela veckan och mer därtill.

Hur många anställda är ni? 👫👭👬
- Vi är ungefär 20 anställda. Vi vill att det ska vara en familjär atmosfär här, mina barn jobbar även här så lite av ett familjeföretag har vi väl blivit. De arbetstillfällen som funnits på olika ställen tidigare finns här i Rättvik nu. Sedan har vi även säljkontor, digitaltryck och layout i både Mora och Leksand.

Var finns era kunder?
- Till 90% finns dom i norra Dalarna, som exempelvis Leksand, Rättvik, Mora och Malung. Men vi har kunder ända bort mot Ockelbo också.

Hur ser det ut framöver då? 🔭🔭
- I samband med att vi tog över Rättviks tryckeri kommer vi att börja trycka kläder och ha ett profilklädessortiment. Vi har även planer på utbyggnad och inköp av en mindre tryckpress som kan trycka kartonger, i och med att Insjöns kartongfabrik hamnade hos oss när vi gick ihop med Rättviks tryckeri.

Ni är kunder i Leksands Sparbank sedan flera år, hur ser er relation ut till banken?
- Vi är väldigt nöjda med banken. Vi har i många år haft Ulf Nyberg som rådgivare där vi kunnat bolla idéer tidigt och fått hjälp. Nu när Ulf har gått i pension har vi Evelyn Ahlqvist som rådgivare och hon går i Ulfs fotspår misstänker jag. Men det känns jättebra så det blir en bra övergång. Så vår relation till banken är mycket bra, som lokal företagare behöver man en bank som tror på en och det gör Leksands Sparbank.

Klart vi gör det! Vill du också ha en bank som tror på dig, skicka iväg ett meddelande till oss så pratar vi vidare. Tack Håkan och Bokstaven för pratstunden och lycka till framöver!