Grattis! Den klassiska frågan, hur känns det?
- Det känns väldigt stort och ett tecken på att vi har lyckats nå ut med vår musik. Det som är extra kul är att jag och Bengan får hedra vår spelkamrat Björn Ståbi som har betytt mycket för oss i många år som spelkamrat, kompis och inspiratör. Skivan Hjeltamôs är dessutom dedikerad till honom.

För den oinsatte, vad spelar ni för typ av musik? 
- Folkmusik idag är en väldigt dynamisk och levande musikgenre. Vår musik är mer traditionellt inriktad men absolut inte stillastående eller museal. Vi har lärt oss den här musiken från andra spelmän före oss och det här är sedan vår tolkning. Tradition för oss är inte att hålla fast vid det gamla utan mer att vi är den senaste länken i en lång kedja av de som utövat den här musiken. Vi är präglade av vår uppväxt och nutid så den är ju långt ifrån stillastående.

Hur stor är folkmusiken idag?
– Det är en stor och bred genre. Den innehåller många olika uttryck. Det finns uttryck som närmar sig jazz, pop och rock men folkmusiken idag är varken speciellt kommersiell eller medieexponerad. Det är svårt för allmänheten att få en bild av vad det är för genre och hur stor den verkligen är i och med att den lever lite under radarn. Sen finns det ett stort ungdomsutövande inom folkmusiken. Folkmusikens Hus och Dalarnas Spelmansförbund jobbar för att stimulera och intressera barn och ungdomar för folkmusiken på olika sätt.

Per är verksamhetschef på Folkmusikens hus som varje år har i uppdrag att utse en stipendiat av Pål Olles fiol, en fiol som Leksand Sparbank äger. Vad betyder Leksands Sparbank för folkmusiken i bygden? 
– Leksands Sparbank har en viktig roll för folkmusiken. Det är viktigt att ha det lokala perspektivet och vara nära kulturen där den lever och utövas. Det är inte alltid att den ekonomi som finns för kulturen räcker till för allt som behöver göras och där fyller Sparbanken en viktig funktion.

Gullan Bornemark vann samma kväll sin första grammis för Årets barnalbum. Per och Bengan passade på att ta en selfie med Gullan. 
- Det var häftigt att träffa henne. Hon ingår ju i min och Bengans musikaliska prägling från det att vi var små. Det var en väldigt vital dam och oerhört kul att få träffa henne.

Vi lånar bilden från Bengan och delar med oss av den här och önskar herrarna stort grattis och lycka till framöver.