Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss

Leksands OK: Full fart bland ungdomar och rullatorer

Leksands OK har alltid något på gång och intresset för att ta sig ut med karta och kompass är stort. Inte minst märks det på deras klubbtävlingar, där klasserna spänner från de yngsta barnens nybörjarklass till 90-plussare med rullator. 

Det är en varm majkväll och än så länge skiner solen över Sparbanksparken. Även om regnmolnen lurar runtomkring är det inget som verkar störa förberedelserna inför kvällens evenemang – Leksands OK:s klubbmästerskap i sprintorientering. Det vankas stadsorientering och de orangevita kontrollerna står utställda runtom i centrala Leksand.

– Intresset för orientering är väldigt stort, framför allt bland barn och ungdomar. Orienterare är du dessutom hela livet. Du börjar som barn, gör kanske ett uppehåll i tonåren och sen kommer du in i det igen när du själv får barn. Det har också hänt att mor- och farföräldrar börjat orientera igen tillsammans med sina barnbarn, säger Per Spik, ordförande i klubben.

Att det är en sport som går att utöva långt upp i åldrarna blir extra tydligt under kvällens klubbmästerskap. De allra yngsta förmågorna är runt 5 år och gör sin första tävling, där nervositet och entusiasm genererar mycket spring runt "tävlingscentralen" och målområdet i parken. Desto mer avslappnad inställning till tävlingsmomentet har deltagarna i den helt nya ”PRO-klassen”.

Maj-Lis Lindberg, Gunnel Sömskar och Sonja Brask sitter på en bänk och njuter i solen i väntan på att få ge sig iväg med sina rullatorer.

– Det ska bli trevligt och kul att det händer något, konstaterar de glatt.

Nytt tidssystem via Insatser för bygden

Genom sparbankens Insatser för bygden har orienteringsklubben fått ekonomiska medel för att köpa in ett helt nytt, modernt tidtagningssystem.

– Det underlättar väldigt mycket vid våra arrangemang i och med att du bara behöver en dator. Dessutom kan du som deltagare se ditt resultat direkt du går i mål. Förut var det mycket manuellt runtomkring som behövde göras, säger Per.

Nu är det snart dags för första start och det piper från test-kontrollerna som står utställda i parken. Med det nya systemet räcker det att du för ”tidtagningspinnen” inom en viss radie från kontrollens mottagare för att få en registrering. Snabbt och smidigt!

En sport för alla åldrar och nivåer

Det märks att Per och hans klubbkompanjoner gillar att hänga tillsammans. Även om det ligger en spänd förväntan i luften är det så långt ifrån uppumpad tävlingshets man kan komma. Positivt, peppande och bara allmänt skön stämning.

– Det här är det bästa med orientering. Det är verkligen en familjesport och det är en väldigt familjär känsla i hela klubben. Alla kan vara med, det finns klasser för alla nivåer och det går att välja en bana som känns lagom lång för just mig.

Per skyndar iväg för att se till att allt är redo för start och slänger ett öga mot molnen som kommit lite närmare sen sist.

– Nu håller vi bara tummarna för att det inte börjar regna. 

Ansök om Insatser för bygden

Kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar och privatpersoner kan ansöka om ekonomiskt stöd via "Insatser för bygden". Det är vårt sätt att återivestera sparbankens överskott i bygden, så att pengarna stannar här och gör nytta för föreningar, projekt och evenemang i vårt närområde.