Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

Vi hjärtsäkrar Dalarna ❤

Utbilda er förening och få 1000 kr! Snabb hjälp med HLR och tillgång till en hjärtstartare kan göra skillnaden mellan liv och död. Därför vill vi motivera fler att utbilda sig i HLR, som ännu ett initiativ för att hjärtsäkra Dalarna och förhoppningsvis kunna rädda fler liv.

Har din förening genomfört HLR-utbildning?

Vi hjärtsäkrar Dalarna är ett initiativ av Leksands Sparbank med syfte att skapa en tryggare bygd. 

Sparbanken har under många år delat ut hjärtstartare till föreningar i bygden och satsat närmare 1 miljon kronor på arbetet. Bara under 2023 delade vi ut 35 nya hjärtstartare. 2024 fortsätter projektet genom att vi nu skänker 1000 kr till de föreningar som utbildar sig i HLR.

”Vi vill vara med och göra skillnad på bred front. Genom att rikta oss direkt till bygdens föreningar, där vi vet att det finns ett stort engagemang och en vilja att göra skillnad, tror vi att vi kan göra just det”, säger Jonas Heimer, marknadschef på sparbanken.

Fler ska kunna mer

Om någon som har kunskaper i HLR befinner sig nära den som drabbas av hjärtstopp kan det vara direkt livsavgörande.

Därför gör vi på Leksands Sparbank nu en storsatsning på att öka kunskapen om HLR i Dalarna. Detta genom att föreningar kan boka en kostnadsfri HLR-utbildning – och få 1000 kronor som ett tack för insatsen. 

Satsningen är en uppväxling av projektet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden”, som startades 2023 och fokuserade på att öka antalet tillgängliga hjärtstartare. 

Här i del två ligger fokus på kunskap och utbildning, där föreningarna själva bokar en kostnadsfri HLR-utbildning hos Civilförsvarsförbundet och anmäler sedan detta till sparbanken efter genomförandet. 

Så här går det till

  1. Kontakta Civilförsvarsförbundet och boka in utbildning för din förening.
    Telefon: +46 70 300 56 19
  2. Genomför utbildningen.
  3. Meddela Leksands Sparbank när din förening genomfört utbildningen. Klicka på "Anmäl genomförd HLR-utbildning" nedan för att komma till anmälningsformuläret.
  4. Leksands Sparbank skänker 1000 kr till din förening som tack för att ni är med och hjärtsäkrar Dalarna.
Vilka kan vara med?
  • Föreningen behöver vara baserad och aktiv i Dalarna
  • Föreningen behöver genomföra HLR-utbildning via Civilförsvarsförbundet 14 februari 2024 eller senare

Ett mer hjärtsäkert Dalarna

Håkan Grudd, ordförande i Sollerö Hembygdsförening, med värmeskåpet till den nya hjärtstartaren.

Hjärtstartaren på plats på Sollerön – alltid tillgänglig

Nu är den nya hjärtstartaren på plats vid Sollerö Hembygdsgård och redo att rädda liv. Inom kort har den också fått flytta in i sitt väder- och vintersäkrade värmeskåp som gör att den finns tillgänglig dygnet runt, hela året. Därmed är den alltid redo att användas om olyckan skulle vara framme.

Kursdeltagare över HLR under utbildning på Frikyrkan Insjön.

Frikyrkan Insjön nappade på erbjudandet: HLR-utbildning och 1000 kronor

”I slutändan handlar det om att kanske kunna rädda liv. Det är alltid bra att uppdatera sina kunskaper om HLR”, säger Lisbet Andersson från Frikyrkan Insjön som nyligen genomfört en HLR-utbildning och därmed också får 1000 kronor för engagemanget.

Defibrillator

Enormt intresse och många ansökningar

När ansökningsperioden för våren 2023 stängde sista april hade över femtio föreningar ansökt om att få en hjärtstartare och tillhörande HLR-utbildning. ”Det här gensvaret hade vi aldrig kunnat föreställa oss”, säger Jonas Heimer, marknadschef på sparbanken.

Organizations recieving defibrillators at Leksands Sparbank bank office.

Nu har Siljansbygden nio nya hjärtstartare

I Leksand, Rättvik och Djurås firades Alla hjärtans dag i extra hjärtlig anda. Under ett event på Leksands Sparbanks kontor delades nio nya hjärtstartare ut till lika många av bygdens föreningar.

Utdelade hjärtstartare