Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss

Japansk film, mat och musik under Japansk Filmfestival i Leksand

Under Japansk Film Festival blommar den japanska kulturen ut i Leksand. Lördag 24 februari 2024 är det dags för en fullspäckad heldag med japansk film, god mat, musik och aktiviteter. Tobias Ingels, filmkonsulent på Film i Dalarna, berättar mer. 

Hur skulle du beskriva Japansk filmfestival?

”Det är en förhållandevis liten filmfestival, men med en bred repertoar av japansk kultur. Den besöks av många japaner, vilket vi tar som en komplimang och ett tecken på att vi gör någonting rätt. Dessutom engagerar festivalen samarbetsparter både lokalt och nationellt, som återkommer och nu möjliggör festivalen för åttonde året på raken.

Vad kan man förvänta sig som besökare?

”Stämningen blir vad vi och våra besökare gör den till och skiftar lite beroende på vad man väljer att vara med på. Vi har till exempel många barn och unga som längtat efter att få träffa Pokemon-kungen, vara med och göra animationer under workshops på Leksands Sparbank och se Rättviks Judoklubb visa upp sin sport. Den äldre målgruppen går på föreläsningar, kurser och ser japansk film. En stor dragkraft är Sato ”chef for a day” Toshinoris ramen, som brukar bli fullbokad flera dagar innan festivaldagen. Kvällen avslutas med att DJ Mike Wasabi släpper loss med japanska hits på dansgolvet hos festivalbaren Gårds Caféet.”

Det låter som en spännande mix! Hur väljer ni filmer till festivalen?

”Vårt mål är att visa filmer som går hem hos hemmapubliken i Japan. Vi försöker visa filmer för alla åldrar, som japanska barnfilmer, drama, action, dokumentärer osv. Ser vi att det finns ett historiskt viktigt jubileum under året så försöker vi lyfta fram det med. I år fyller till exempel Godzilla 70 år och det firar vi genom att visa originalfilmen från 1954 som sista film, en riktig kultklassiker.”

Har du några personliga favoriter i programmet?

”I år så har vi lyckats få en japansk popstjärna, Simon Isogai, att komma och spelar på festivalbaren. Det är något som jag verkligen ser fram emot. Vi tycker också att det är extra kul att kunna visa upp egenproducerade förfilmer, innan vårt ordinarie filmprogram, som lyfter fram Leksands och Tobetsus vänortssamarbete. Vi filmade dem i Tobetsu i höstas med stöd från Siljan-Japan stiftelsen och Japan stiftelsen.”

Hur blev det en Japansk Filmfestival i just Leksand?

”Leksand har ett vänortsammabete med Tobetsustad sedan 37 år och det som räknas som ett av de mest aktiva vänortssamarbeten mellan Japan och Sverige av japanska ambassaden. Vi hoppas att festivalen får fler Leksandsbor att få upp ögonen för den här fina relationen och för japansk kultur i stort. Vi tror att Leksand kan bära flera olika rockar: en stolt spelmansrock, en hockeytröja och säkerligen även en japansk festivalyukata. Det ger oss helt enkelt ytterligare en dimension som kan göra orten intressant för både besökare, lokalbor och de som funderar på att flytta hit. Om jag fick drömma så ser jag framför mig en Japansk onsen (varmbad) i Tällberg med tillhörande isakaya (japansk bar). Vi hoppas att festivalen stärker vänortsbanden och inspirerar nästkommande generation till att likt oss engagera sig i frågan.”

Under animationsworkshops kan man göra en animerad film med hjälp av iPads och spännande animationslådor.
Butiken Lilla Japan finns på plats på sparbanken för att erbjuda ett brett sortiment av japanska sötsaker och annat smått och gott för dem som vill ha något riktigt japanskt med sig hem.
Rättviks Judoklubb visar upp sin kampsport där du sen får chansen att prova på och prata med instruktörerna.