Bedrägerierna blir alltmer avancerade – så satsar vi på att öka tryggheten

Falska samtal, hackade konton och vilseledande sms – dagens bedrägerier är både svåra att upptäcka och kan drabba vem som helst. Därför växlar Leksands Sparbank nu upp sitt förebyggande arbete, genom föreläsningar och samtal som stärker den ekonomiska och digitala tryggheten i bygden.

Att bedragare hittar nya sätt att lura människor har blivit en del av vår digitala vardag. För Robin Fogel, privatrådgivare på Leksands Sparbank, handlar det om att möta oron med kunskap – och visa att det finns sätt att skydda sig.

"Jag möter många som är osäkra på vad som är säkert och inte. Det viktigaste är att vi vågar prata om det. Skulden ska aldrig ligga hos den som blivit lurad – för de här bedragarna är skickliga och deras metoder blir bara mer och mer trovärdiga", säger Robin.

Kunskap gör skillnad – och bygger trygghet

Som ansvarig för sparbankens utbildningsinsatser möter Robin både äldre och yngre målgrupper, men just grupper av seniorer har visat stort intresse för ämnet. Många vill förstå hur dagens digitala ekonomiska landskap fungerar och få konkreta råd kring hur man undviker att bli lurad.

"Det kan handla om att förstå vad som kännetecknar ett bedrägeri, hur bedragare försöker komma åt ditt BankID eller hur man känner igen falska samtal och meddelanden. Det är inte alltid helt enkelt, många blir chockade över hur trovärdigt det ser ut."

Själv har Robin upplevt det på nära håll.

"En nära släkting blev utsatt för ett bedrägeri nyligen. Någon hade hackat hennes Facebook och skrev till andra via Messenger. De nämnde familjemedlemmars namn och allt lät väldigt trovärdigt. Det visar bara hur svårt det är att upptäcka – det ser ju ut som att det är på riktigt."

”Din kod är som nyckeln till ditt hem”

Ett återkommande tema i Robins föreläsningar är just förståelsen för vad som räknas som en godkänd transaktion – och varför det spelar roll.

"Att lämna ifrån sig en kod eller logga in med BankID på uppmaning från någon annan är som att ge bort sin hemnyckel och sedan bli förvånad om det börjar försvinna saker från huset. På samma sätt är det med våra ’digitala nycklar’ – om du har lämnat ut din kod och det sedan försvinner pengar är det du som hålls ansvarig, eftersom du själv godkänt det.."

Han är noga med att försöka avdramatisera ämnet och skapa en trygg stämning, där man vågar ställa frågor och be om hjälp.

"Det ska inte finnas någon skam i att inte förstå eller hänga med, vi är alla nybörjare någon gång. Det viktiga är att vi hjälper varandra att bli mer pålästa och att vi har modet att stanna upp, tänka till och fråga när något känns fel."

En viktig del av sparbankens uppdrag

Leksands Sparbank har länge arbetat för att skapa trygghet och framtidstro i bygden. Att satsa på utbildning om bedrägerier och digital ekonomi är därför en självklar del av sparbanksidén – och ett konkret sätt att bidra till ett mer motståndskraftigt samhälle.

"Vi vill vara en sparbank som gör skillnad – inte bara när det gäller pengar, utan i människors vardag. Genom att utbilda och samtala om de här frågorna kan vi förebygga utsatthet och stärka tryggheten, inte minst bland äldre", säger Robin.

Närbild på en äldre man som scrollar på sin mobil
Close up of a senior scrolling his phone

Vill du att vi kommer till er?

Vi erbjuder föreläsningar, utbildningar och träffar där vi pratar om ekonomi på ett sätt som är relevant och begripligt. Oavsett om det handlar om sparande, säkerhet, digitala verktyg eller att rusta unga inför framtiden – hör av dig så hittar vi ett upplägg som passar just er.