Att barn och unga får med sig kunskap om pengar, sparande och vardagsekonomi tidigt är något som Robin brinner för. I sin roll som utbildningsansvarig på sparbanken besöker han regelbundet föreningar, skolor och klasser, där han håller inspirerande och interaktiva föreläsningar. Fokus ligger på att förklara viktiga begrepp på ett enkelt sätt – och få barnen att själva börja tänka och reflektera.
”Jag tycker att man ska börja prata med barn om ekonomi ganska tidigt. Det handlar om att börja föra in ämnet tidigt för att det ska bli en naturlig del av vardagen och något som man reflekterar över. Det handlar till exempel om att börja förstå pengars värde, hur man hushåller med det man har – och vad små summor faktiskt kan växa till över tid”, säger Robin.
En annan typ av lektion
Besöken i skolorna handlar inte bara om att prata – utan om interaktion och att skapa delaktighet. Eleverna får diskutera sparmål, jämföra olika sparformer, testa att göra budgetar och lära sig hur ränta-på-ränta fungerar. I högstadiet pratar Robin även om hur man läser en faktura, vad som är viktigt att tänka på vid nätköp och hur man skyddar sina kortuppgifter.
”Jag försöker göra det så konkret som möjligt. Det blir både roligare och mer lärorikt om man får vara aktiv själv, prata med kompisen bredvid och faktiskt se hur saker hänger ihop. Det brukar bli många frågor – särskilt om fonder, aktier och hur man ska tänka kring sparande”, berättar han.
En viktig del av uppdraget som sparbank
Att Leksands Sparbank väljer att satsa på utbildande insatser mot barn och unga är ett medvetet val. Som sparbank är uppdraget större än att bara erbjuda banktjänster – det handlar om att bidra till en trygg, hållbar och kunskapsstark bygd.
”Vi vet att barn som får med sig grundläggande ekonomikunskaper har bättre förutsättningar att fatta kloka beslut som vuxna. För oss som sparbank är det därför en självklarhet att vara med tidigt och bygga den tryggheten tillsammans med skolor, lärare, föräldrar – och såklart barnen själva”, säger Robin.
Han har dessutom egna erfarenheter som extra drivkraft.
”Jag minns själv hur det var att fylla 18, bo själv och inte ha en aning om hur man betalade en räkning. Jag önskar att någon kommit till min skola och berättat om det här – och det känns väldigt meningsfullt att få vara den personen för någon annan idag.”