Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Hur stor blir pensionen? Tre saker som spelar roll!

En kvinna står upp och gestikulerar för att förklara något för sin sittande kollega

Vad är det egentligen som avgör hur stor pensionen blir? Och vad kan man göra för att få en lite bättre pension när det väl är dags att checka ut från arbetslivet? Swedbanks expert reder ut!

Det är främst tre saker som avgör hur stor din pension blir: Din sammanlagda livsinkomst, om du har tjänstepension och om du sparat själv till din pension. Har du koll på de här tre delarna har du också koll på det som har störst betydelse för hur stor din pension kommer bli.

- Det viktiga är att förstå att din pension grundas på din sammanlagda inkomst under hela arbetslivet. Ju fler år i arbete och ju högre lön, desto högre pension kommer du få. Det är också viktigt att arbeta hos arbetsgivare som sätter av till tjänstepension, den står för en stor del av den totala pensionen, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker och privatekonomisk expert på Swedbank.

Eget sparande och jobba längre – två sätt att få högre pension

Om man jobbat heltid ett helt arbetsliv och gjort det hos arbetsgivare som sätter av till tjänstepension kommer man att få runt 70 procent av sin lön i pension. Vill man ha en högre pension än så kan det vara bra att också spara en del själv till pensionen.

- Ett annat sätt att ge sig själv en högre pension är att jobba ett par år extra efter ordinarie pensionsålder. Så länge du jobbar fortsätter det att sättas av pengar till den allmänna pensionen. Dessutom hinner pengarna växa ytterligare lite mer under åren som du jobbar extra, säger Madelén Falkenhäll.

Frånvaro från arbetsmarknaden som sabbatsår, längre period av deltidsarbete och att gå i pension i förtid ger däremot en lägre pension. I så fall kanske man också behöver spara lite mer själv för att få den pension man vill ha och behöver.

Så tar du reda på hur stor din pension blir

Ett bra sätt för att få reda på vad man förväntas få i pension är att gå in på minpension.se och göra en pensionsprognos.

- När du väl har koll på ungefär hur stor din pension kommer bli är det lättare att avgöra om du behöver förändra något i din nuvarande situation för att bättra på din framtida pension. Kanske kommer du fram till att du behöver spara en slant själv, gå från deltid till heltid, jobba något extra år eller byta till ett jobb som sätter av till tjänstepension? Det viktiga är att inte vänta för länge med att ta tag i det som påverkar pensionen. Det är bättre att få koll tidigt i livet, då har du gott om tid på dig att påverka din pension till det bättre, säger Madelén.

3 saker som påverkar hur stor din pension blir

  • Livsinkomsten. Din livsinkomst är den inkomst du har tjänat under hela ditt arbetsliv. Avsättning till allmän pension görs i procent av din inkomst under hela livet, så varje år spelar roll. Sabbatsår, längre period av deltidsarbete och att gå i pension i förtid ger en lägre pension. Jobbar du däremot några år efter ordinarie pensionsålder kommer det att påverka din pension positivt. Ju högre lön du har desto mer sätts det av till allmän pension, upp till ett inkomsttak: Lön över omkring 48 000 kronor per månad ger ingen extra avsättning.
  • Tjänstepension. Tjänstepensionen står för en stor del av din totala pension. Beroende på vilken lön du har haft genom arbetslivet så kommer runt 20-40 procent av din pension komma från tjänstepension. För riktigt höga löner är andelen högre. Det innebär att det är viktigt att arbeta för en arbetsgivare som sätter av till din tjänstepension. Att spara ihop motsvarande själv kan vara svårt.
  • Eget sparande. Vill du ha en högre pension kan det vara bra att spara själv till pensionen. Kommer du igång tidigt med ditt pensionssparande behöver beloppet inte vara så stort, kommer du igång senare i livet behöver du spara ett högre belopp varje månad.