Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Sparar du på rätt sätt till pensionen? Här är sakerna att checka av!

Pappa håller upp bebis i luften, de skrattar

Är det länge sedan du började spara till din pension? Bra, att ha ett sparande över lång tid brukar löna sig för de flesta. Men kanske har både din livssituation och dina ekonomiska möjligheter förändrats sedan du startade ditt sparande? I så fall kan det vara dags att se över att du sparar på ett sätt som både passar den du är idag och det liv du vill leva i framtiden. Här är några saker som är bra att checka av!

Hur mycket ditt pensionssparande kommer ge tillbaka till dig som pensionär beror bland annat på när du börjar spara, hur mycket du sparar och hur du placerar ditt sparande.

- Ha för vana att se över ditt sparande med jämna mellanrum. Kolla till exempel att du har en bra spridning i dina fonder och att risken är anpassad efter hur lång tid det är kvar innan du behöver dina pengar. Kanske är det också läge att öka sparandet om du har fått högre lön sedan du startade ditt sparande, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

5 saker att checka av för dig som sparar till pensionen

 1. Hur mycket sparar du?

  Kommer du igång tidigt med ditt sparande till pension kan beloppen du sparar varje månad vara lägre än om du kommer igång sent i livet. Men även om du börjar tidigt bör du öka ditt sparbelopp allteftersom, till exempel i takt med att din lön ökar. Många väljer också att öka sparandet till pensionen de sista åren innan det är dags att sluta jobba och gå i pension, då man ofta inte har lika stora utgifter längre och får mer pengar över att sätta undan.

 2. Sparar du regelbundet?

  Det är bra om du kan spara regelbundet varje månad. På så sätt köper du hela tiden, oberoende av hur marknaden går just nu. För att pengar ska växa bör man köpa billigt och sälja dyrt, men det är väldigt svårt att veta när de tillfällena är, därför är det bättre att köpa kontinuerligt, det vill säga spara varje månad.

 3. Vilken typ av fonder har du?

  Tre till fem fonder som är inriktade på olika branscher, länder och världsdelar brukar passa de flesta. Då sprider man risken i sitt sparande och sparandet blir inte lika sårbart om till exempel en specifik bransch drabbas av en nedgång.

 4. Är andelen aktier i fonderna anpassad efter din riskvilja?

  Pensionssparande är ett långsiktigt sparande och bör därför placeras där det ger avkastning, det vill säga i fonder med högre andel aktier*. Samtidigt är risken högre för att fonder som består av en hög andel aktier också kan minska i värde. Om pensionsdagen är nära kan det vara klokt att dra ner andelen aktier så att du inte riskerar att drabbas av en börsnedgång precis när du ska ta ut dina pensionspengar.

 5. Hur ser avgifterna ut?

  Ha även koll på avgiften på dina fonder. När du sparar på lång sikt spelar avgiften roll, välj om möjligt fonder med lägre avgift.

Lycka till med ditt pensionssparande!

*När du är ung och har långt kvar till pensionen kan du placera ditt pensionssparande i aktier eller fonder där du har möjlighet att få högre avkastning på sparandet. Högre avkastning innebär högre risk men eftersom det är lång tid kvar tills du ska ta ut dina pengar kan du växla ned risken över tid. Tänk också på avgiften om du placerar ditt pensionssparande i till exempel fonder, de spelar roll i längden. Observera att en investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på fonder, aktier och andra värdepapper kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.