Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Samla alla dina värdepapper på ISK

Med ett Investeringssparkonto (ISK) samlar du enkelt sparande i fonder, aktier och andra värdepapper på ett och samma ställe. Du slipper hålla reda på skatt till deklarationen varje gång du säljer eller köper. ISK omfattas av investerarskydd för värdepapper och den statliga insättningsgarantin för pengar på kontot.

Äldre kvinna på ett kontor hållandes en surfplatta

Så här funkar det

Hur kommer jag igång?

  • Öppna ditt ISK* i internetbanken eller appen.
  • Det smidigaste är att starta ett månadssparande. Då sker allt automatiskt: pengar förs över varje månad till ditt ISK och dina valda fonder handlas.
  • Om du i stället vill göra enstaka köp för du över pengar manuellt till ditt ISK. Kom ihåg att handla fonder eller aktier i nästa steg, det är inget som sker automatiskt.

Öppna ISK

Hur funkar det med skatten?

Ditt sparande på ISK schablonbeskattas. Det betyder att du betalar en årlig skatt på det totala värdet på ditt ISK, en fast procentsats, oavsett om värdet på dina tillgångar gått upp eller ner. Uppgifterna skickas automatiskt till Skatteverket och finns sedan förtryckta på din deklaration.

Varför är det en nackdel att ha oinvesterade pengar på ISK? 

- Du betalar en schablonskatt som baseras på hur mycket pengar du har totalt på ditt ISK. Så även om pengarna bara ”ligger där”, utan att vara investerade i fonder eller andra värdepapper, kommer du ändå skatta för dem.

- Tänk på! När du har öppnat och fört över pengar till ditt ISK, då är det dags att köpa fonder eller andra värdepapper. Köpet är alltså inget som sker per automatik, det måste du göra själv. Undantaget är om du skapar ett månadssparande. Då sker allt automatiskt: pengar förs över varje månad till ditt ISK och dina valda fonder handlas.

Vad mer är bra att känna till?

Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som du har för tillgångarna på ditt ISK är inte avdragsgilla. För placeringar med låg avkastning, till exempel räntepapper, är det inte alltid en fördel att spara i ISK eftersom man betalar skatt på innehav och inte på avkastning. Andra nackdelar är att förlusterna inte är avdragsgilla och att man betalar skatt även om placeringarna går dåligt.

För mer information

Information om investerarskyddet

Värdepapper på ISK omfattas av det statliga investerar­skyddet

Investerarskyddet ger dig som kontohavare rätt till ersättning om banken går i konkurs och du inte kan få ut dina finansiella instrument (värdepapper). Beloppet är för närvarande högst 250 000 kr. Om du vill ha ersättning ska du senast ett år från dagen för konkursbeslutet vända dig till Riksgälden, som beslutar om och betalar ut ersättningen.

Kontanta medel på ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden

Du som kontohavare har rätt till ersättning för din sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kr. Utöver det kan du enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till vissa särskilda angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 000 000 kr.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag som banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad och informationsbroschyr finns i Fondlistan.

För- och nackdelar med ISK

Fördelar med ISK

  • Enkelt att köpa och sälja värdepapper.
  • Enkelt att deklarera.
  • Utdelningar beskattas inte.

Nackdelar med ISK

  • Passar ej för placeringar med låg avkastning, till exempel räntepapper.
  • Förluster ej avdragsgilla.
  • Skatt dras även om placeringarna går dåligt.

Andra läste också

  • Spara på flera olika sätt

    Årets semester, en buffert för plötsliga och oväntade utgifter, ett framtida bostadsköp och så sparande till pensionen. Ofta har vi flera olika mål med vårt sparande, och det kan vara en god idé att spara i olika sparformer.

    Till Spara på flera olika sätt
  • Aktier, fonder räntebärande värdepapper - vad är vad?

    Vad skiljer aktier från fonder och räntebärande värdepapper? Vi förklarar!

    Till Vad är vad inom värdepapper